Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Nouveau bij Koffietijd: ‘Ik ben nog altijd bang dat ik me verslaap’

Een kijkje achter de schermen bij Koffietijd. Wie wel eens Koffietijd kijkt, heeft daar ongetwijfeld onze hoofdredacteur Claudia Straatmans aan tafel zien zitten als mode-expert. Ook dit televisieseizoen schuift Claudia weer regelmatig aan bij Quincy en co. Hoe gaat het er eigenlijk aan toe, zo’n...

Nouveau bij Koffietijd: ‘Ik ben nog altijd bang dat ik me verslaap’

Een kijkje achter de schermen bij Koffietijd.

Wie wel eens Koffietijd kijkt, heeft daar ongetwijfeld onze hoofdredacteur Claudia Straatmans aan tafel zien zitten als mode-expert. Ook dit televisieseizoen schuift Claudia weer regelmatig aan bij Quincy en co. Hoe gaat het er eigenlijk aan toe, zo’n ‘dagje’ Koffietijd? Wij vroegen Claudia het hemd van het stylish lijf.

Je zit al jaren regelmatig bij Koffietijd. Hoe ben je daar ooit terecht gekomen?

“In 2014 werd ik als gast in Koffietijd gevraagd om te praten over een event van de titel waar ik toen hoofdredacteur van was, Marie Claire. Ik zat in dezelfde uitzending als Jan Smit en danste vrolijk mee op een liedje van hem. Schijnbaar viel dat op en kwam ik in hun 'kaartenbak', want sinds 2015 vragen ze me elk jaar in september om het modeseizoen te duiden. Eerst met minimaal twee andere glossy-hoofdredacteuren, de laatste jaren als dynamisch duo met hoofdredacteur Anke de Jong van Elle. Door de jaren heen zijn ze me ook gaan vragen voor meer lifestyle-items. Een enorm compliment, ik ben 54 jaar en ben nu vaker op tv dan ooit.”

Waarom passen Nouveau en Koffietijd zo goed bij elkaar?

“Toegankelijkheid en aspiratie zijn twee begrippen die we delen. We vertalen allebei praktisch de trends van de catwalk naar de huiskamer en naar het werkende leven. En dat met een ageless publiek in ons achterhoofd.”

Kun je ons meenemen in een dagje op de set van Koffietijd? Hoe ziet zo’n dag er voor je uit?

“Ik moet altijd best vroeg in de studio zijn, afhankelijk van de repetitie tussen 8.00 en 8.15 uur. Hiervoor gaat mijn wekker om 7.00 uur en toch ben ik altijd nog bang dat ik me verslaap. Daarom hou ik de avond ervoor bewust heel rustig, geen wilde feesten of etentjes. Maar zoals met alles in het leven: niets kun je afdwingen. Zo ben ik vorig jaar de avond voor een uitzending in een vieze Amsterdamse gracht gevallen. Lang verhaal kort: ik kon mijn haar niet meer op tijd mooi, gedroogd en goed voor de uitzending krijgen, want het krult het beste als ik het laat opdrogen aan de lucht en dus zonder föhn. Mijn paniek was groot. Maar dan weet ik: de visagisten van Koffietijd, en met name Marjolein Hermans, kunnen wonderen met grachtenwater-haar.”

Hoeveel voorbereiding gaat er in het live-moment zitten?

“Bij Koffietijd werken steengoede redacteuren, zoals Marie Claire Teijgeler. Er zijn meestal twee voorgespreken. Eerst word je geïnterviewd over jouw visie op het onderwerp. Aan de hand daarvan zet de redacteur een item in elkaar. Je weet dus een beetje de kaders, wat ook nodig is omdat de uitzending doorspekt is met voorbeelden. Ik schrijf altijd de hoofdlijnen op, zodat ik daarna weet waar ik kan improviseren. Het moment suprême is ook niet onnodig spannend. Je krijgt een microfoon omgehangen en gaat zitten. het is allemaal heel relaxt, alsof je in een huiskamer zit.”

Voor jou geen zenuwen?

“Echt zenuwachtig ben ik niet meer, presentatrices als Quinty, Pernille, Loretta stralen je zelfvertrouwen toe. En ook heel belangrijk: de camera's staan niet op je snoet, zoals ik wel ooit ervaarde bij DWDD. Dus die 'druk' voel je niet.

Heb je een ritueel onderweg naar de studio?

“De school van mijn dochter zit vlakbij de Beethovenstraat, waar Koffietijd wordt opgenomen. Op weg naar de studio rijdt mijn dochter wel eens mee. Nadat ik haar bij school heb afgezet, schuif ik de glamourwereld in. Dat vind ik ook zo leuk van Nederland en van Koffietijd. Dat alle facetten van het vrouw zijn, moeder, werkende vrouw, Hollandse nuchterheid, bij elkaar komen. Zodra ik door de 'wasstraat' ben, ben ik letterlijk en figuurlijk de vrouw die op dat moment kan performen - heel anders dan een uur daarvoor op het schoolplein.”

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in