Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

'Moniques verhaal kan anderen troost geven'

Een buitengewoon openhartig interview. Nouveau’s Marion ging op bezoek in Het Arsenaal en sprak met Monique des Bouvrie over haar eerste jaar na de dood van Jan. Een bijzonder coverinterview dat nú te lezen is in de nieuwe Nouveau (je bestelt 'm hier). Wij vroegen Marion naar haar ontmoeting met ...

'Moniques verhaal kan anderen troost geven'

Een buitengewoon openhartig interview.

Nouveau’s Marion ging op bezoek in Het Arsenaal en sprak met Monique des Bouvrie over haar eerste jaar na de dood van Jan. Een bijzonder coverinterview dat nú te lezen is in de nieuwe Nouveau (je bestelt 'm hier). Wij vroegen Marion naar haar ontmoeting met Monique.

Daar ging je, op naar Het Arsenaal voor een gesprek over het eerste jaar van Monique zonder Jan. Was je zenuwachtig over de materie?

“Nee, daar had ik geen zenuwen over. Ze wist dat we het daar over gingen hebben, anders is het natuurlijk spannender. Monique wilde zelf graag vertellen hoe het nu, een jaar na de dood van Jan, met haar is.”

Het gesprek begon direct al met een iets te snelle ‘goed’, op de vraag hoe het met haar ging. Wat was je eerste indruk van Monique?

“Ze is een bijzondere vrouw die veel levensvreugde en kracht uitstraalt en het zo duidelijk geen probleem vindt om het over haar verlies te hebben. Ze heeft veel zin in het leven, ondanks het verdriet. Het heeft natuurlijk een enorm stempel op haar leven gedrukt, maar ze focust op de toekomst.”

Ze had zelf jaren geleden Non-Hodgkin en die ziekte heeft haar erg veranderd, bewuster gemaakt van haar wil om te leven. Het maakt voor de verwerking ook verschil dat ze veel tijd heeft gehad met Jan voor hij overleed. Ze kon een beetje wennen aan het idee. Ik vroeg haar heel bewust of dat verschil maakte, en ze dacht van wel. Het was prettig om die tijd te krijgen.”

Nouveau's Marion sprak uitgebreid met Monique over haar leven en werk, een jaar na de dood van Jan

Wat had je vooraf verwacht van de vrouw die je voor je kreeg?

“Ik heb Jan in het verleden wel eens geïnterviewd, maar Monique nog nooit. Ik had vooraf een hele andere indruk van haar. Ik dacht dat ze een tamelijk zakelijke, beetje onbenaderbare vrouw zou blijken. Het tegenovergestelde bleek waar: ze was ook veel zachter dan ik had gedacht. Juist ook als ze het over haar werk heeft. Haar werk is haar leven, daar legt ze haar ziel en zaligheid in. Dat is haar drive in het leven. En nu kan ze dat uit de schaduw van Jan oppakken. Ontzettend interessant hoe ze dat aanpakt.”

Kun je daar iets meer over vertellen, over Monique’s werkleven nu?

“Ze heeft me véél meer over haar werk verteld dan ik in dit verhaal kwijt kon, dat natuurlijk toch ook draaide om het verlies van Jan. Gelukkig komen we later in 2021 ook weer met een Happy 50-special met daarin een artikel over anders wonen. Daarin kunnen we nog heel veel tips van Monique delen, want zij heeft allerlei verfrissende ideeën.”

Met welk gevoel verliet je Naarden?

“Ik ging tevreden naar huis, maar deze vrouw laat voor mijn gevoel niet snel het achterse van haar tong zien. Wel geeft ze veel gevoel prijs. Ze wil duidelijk niet zielig gevonden worden, wil benadrukken dat ze geen hulp nodig heeft. Ik vond het al met al een mooi gesprek.”

Wat hoop je dat lezers uit het verhaal halen?

“Ik hoop dat Monique’s verhaal anderen veel troost kan geven. Dat je, hoe verschrikkelijk het ook is om je geliefde kwijt te raken, je daarna kunt richten op je eigen leven. Voor Monique geldt dat er nog zoveel is wat ze wil bereiken. Ze zegt zelf: dat ben ik ook verplicht aan mezelf. Het leven gaat door. Ze haalt zelf veel troost uit de gedachte dat hoe erg iets ook is, het leven altijd vanzelf weer beter wordt. Haar levenslust, hoe ze nu de kans grijpt om zelf te bepalen wat ze nu wil doen en te doen wat zij belangrijk vindt… dat vind ik zeer inspirerend.”

Beeld: Roger Neve

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in