Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zien: CHANEL presenteert nieuwste collectie in indrukwekkend operahuis

Het iconische Palais Garnier diende ditmaal als bijzonder decor.

Chanel

CHANEL presenteert deze week tijdens Paris Fashion Week hun indrukwekkende Fall Winter 2024/25 haute couture collectie. En daarvoor kozen ze – zoals we van het modehuis gewend zijn – een wel heel bijzondere locatie, namelijk het Palais Garnier. Passender kan haast niet, want het modehuis heeft al lange tijd een nauwe band met de Franse opera.

Haute couture

Het kan je als modeliefhebber bijna niet ontgaan zijn dat de Franse hoofdstad deze week in het teken staat van talloze couture-presentaties. Gisteren was de opening van dag twee in handen van Chanel. Het modehuis, dat au moment even zonder Creative Director zit na het abrupte vertrek van Virginie Viard, is duidelijk niet bij de pakken neer gaan zitten. Met een imposante collectie couture-looks veroverden zij gisteren menig hart in een bijzondere setting. Modellen liepen namelijk af en aan in zacht tweed, dromerige japonnetjes en warme mantels in het Palais Garnier, het hart van de Franse opera.

Opera

De banden tussen Chanel en de nationale opera gaan ver terug. Gabrielle 'Coco' Chanel ontwierp in haar tijd namelijk kostuums voor verschillende balletuitvoeringen zoals Le Train Bleu (1924) en Apollon Musagète (1928). Chanel-topman Bruno Pavlovsky deelde vol enthousiasme: "Het is altijd een soort van droom geweest om [een collectie] te tonen bij de opera." En nu is die droom dus werkelijkheid geworden, in een door regisseur Christophe Honoré vormgegeven setting.

Het modehuis deelt zelf: "Hier mengen de werelden van Haute Couture en de opera met elkaar. Veren, franjes, cabochons en geborduurde bloemen, lieflijke vlechten, gelakt jersey, soepele tweed, zijdezacht fluweel, illusionair tule, taf en duchesse-satijn: weelderige materialen die zachtjes ruisen."

In de collectie zagen we volop vintage invloeden: van de omvangrijke Chanel-geschiedenis en de lokale opera, tot duidelijke eighties inspiratie met een zachtroze jumpsuit en natuurlijk de magnifieke bruidsjurk die door model Angelina Kendall getoond werd.

Mocht je nu zelf niet in de gelegenheid zijn geweest om in Parijs de show bij te wonen: je kunt de volledige Haute Couture-collectie hieronder van A tot Z bewonderen.

Toekomst

Dit is de eerste Chanel-collectie die het huis toont sinds zij afscheid hebben genomen van Virginie Viard, die in de voetsporen volgde van wijlen Karl Lagerfeld en van 2019 tot 2024 de creatieve drijfveer was achter het label.

Wie er in haar voetsporen zal volgen? Daar is nog weinig over bekend. Pavlovsky hield daar de lippen eveneens stijf over op elkaar. "Ik heb geen idee", verklaarde hij tegenover WWD. "Wat ik wel weet, is dat het merk sterk is."

Mode
  • CHANEL, WWD, Beau Monde
  • CHANEL, NL Beeld