Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

"Veel modemensen zijn vergeten dat het een vak is"

Albert Kriemler van Akris is de modernste ouderwetse ontwerper ter wereld.  Albert Kriemler is al bijna veertig jaar creative director van Akris, het Zwitserse merk waar je prinses Charlene en alfa-vrouwen als Christine Lagarde en Michelle Obama in kunt uittekenen. Hij is de derde generatie, zijn...

"Veel modemensen zijn vergeten dat het een vak is"

Albert Kriemler van Akris is de modernste ouderwetse ontwerper ter wereld. 

Albert Kriemler is al bijna veertig jaar creative director van Akris, het Zwitserse merk waar je prinses Charlene en alfa-vrouwen als Christine Lagarde en Michelle Obama in kunt uittekenen. Hij is de derde generatie, zijn oma Alice Kriemler-Schoch begon het merk met de fabricatie van schorten met nopjes. En zijn vader Max was degene die er een ready-to-wear label van maakt. Albert draait het label samen met zijn jongere broer Peter, die CEO is. De kleding wordt gemaakt in St Gallen, de tassen in Frankfurt.  

Vakmanschap

Elegant, architecturaal en understated, maar o-zo mooi: Kriemler gaat nog net niet forensisch te werk bij het zoeken naar materialen en doet alles in eigen beheer. Waarom? "Het proces van ontwerpen is niet alleen maar een schets," zegt Kriemler, die bij elke naai- en stansmachine kan vertellen wat ie doet en hem desgewenst ook zelf kan bedienen. "Ik kijk graag naar de machines en naar de vakmensen, het is leerzaam. Daar ben ik ouderwets in. Als je je product door en door wilt kennen, is ook alles wat daarvoor en daarna komt van belang. Veel modemensen zijn vergeten dat het nog altijd een vak is."

Jubileum

De stof is heel licht, ijzersterk, makkelijk schoon te maken en kan diepe kleuren absorberen die dieper worden naarmate de stof ouder wordt. "Het is het mooiste ooit," zegt Kriemler. "We krijgen wel eens tassen terug voor reparatie, maar we hoeven nooit het paardenhaar te repareren, alleen het leer. Ik ben er trots op dat hij er nog altijd zo modern uitziet. Accessoires zijn belangrijk, maar ik wil niet elk seizoen een nieuwe tas."

Leeftijd

"De Akris-vrouw is leeftijdloos," zegt Kriemler. "We hebben het er nooit over. Het is een achterhaald begrip. Dat geldt ook voor de leeftijd van je kleding. Waarom zou een vrouw iets niet drie jaar achter elkaar kunnen dragen? Mannen doen langer met een goed pak."

Duurzaamheid

"Het is voor ons niets nieuws," zegt Albert over de shift die de mode-industrie momenteel maakt richting duurzame kleding. "Als je een kasjmier jas van ons koopt, kun je die blijven dragen. Dat is wat kwaliteit te bieden heeft. Trends zijn in korte tijd verouderd en veroudering is het tegenovergestelde van duurzaamheid. Akris-klanten investeren bewust in mode, die langer kan worden gedragen. Dat relativeert de prijs."

Familiebedrijf

"Ik ben opgegroeid met mode en stoffen," zegt Kriemler (dit is zijn oma Alice met zijn vader Max). "Aan tafel werd gesproken over Akris en mijn broer en ik speelden als kinderen tussen de stoffen in het atelier. Mijn moeder Ute had stijl, zij heeft mijn smaak sterk beïnvloed. Het beste van werken in een familiebedrijf is vrijheid en een lang leven. Onafhankelijk van aandelenkoersen en dividenden kunnen we beslissen wat we doen."

Eén ding dat je Kriemler nooit zult zien doen is de archieven induiken: "Ik heb niet de minste interesse in revivalstukken. Het is belangrijk om historische inspiratie voorwaarts te brengen. Het is een gave als je iets tot leven kunt ontwikkelen. Ik sta open voor het nieuwe."

Charisma

"Akris staat voor charisma, het gevoel dat ontstaat door het dragen van onze kleding en je er comfortabel in voelen," zegt Albert. "Het is krachtige kleding, dat zie je terug in de lichaamstaal van de drager. Ik probeer elk seizoen weer dat gevoel te creëren. Maar er moet wel wat gebeuren, minimalisme kan extreem saai zijn."

Foto's © ANP, Akris

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in