Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Pyer Moss' couture viert uitvinders van kleur

Statement collectie vol visuele grappen. Kerby Jean-Raymond is de ontwerper en eigenaar van Pyer Moss, een label dat in 2013 is opgericht en sinds 2019 mateloos succesvol is met kleurrijke kleren (veel athleisure en chique streetwear) en gevoel voor humor: de man houdt van mode, show en gezonde z...

Pyer Moss' couture viert uitvinders van kleur

Statement collectie vol visuele grappen.

Kerby Jean-Raymond is de ontwerper en eigenaar van Pyer Moss, een label dat in 2013 is opgericht en sinds 2019 mateloos succesvol is met kleurrijke kleren (veel athleisure en chique streetwear) en gevoel voor humor: de man houdt van mode, show en gezonde zelfspot.

Voor zijn eerste couturecollectie WUT U IZ koos hij een thema: het is een ode aan 25 zwarte uitvinders, want "black imagination is this world’s greatest technology," volgens Kerby die draagbare sculpturen liet zien en zo heel wat vrij onbekende uitvinders in het zonnetje zette.

Hij is de eerste zwarte Amerikaanse designer die is uitgenodigd door de  Chambre Syndicale de la Haute Couture Collection om zijn werk te laten zien tijdens Paris Couture Week.

"Ik wilde hier geen gewone collectie van maken, ik wilde dat het een kruising zou zijn tussen Sesamstraat en Pixar," zegt Jean-Raymond.

Dat is aardig gelukt, van veel uitvindingen is niet of nauwelijks bekend dat die door een man of vrouw van kleur zijn bedacht.

Het leverde een vrolijke geschiedenisles op, in de vorm van zwarte camp, met vette knipogen naar Moschino...

...en tegelijk voortschrijdend inzicht dat het toch eigenlijk vreemd is dat niemand weet wie zoiets belangrijks als een brandtrap heeft uitgevonden.

De show (het catwalkgedeelte begint op 10:00) werd gehouden bij het huis van Madam CJ Walker, de eerste vrouwelijke  selfmade miljonair, die rijk werd met de colportage van haarproducten.

Ook opvallend: de japon met lampenkap, een ode aan Lewis Latimer, de co-uitvinder van de elektrische lamp.

Een cape van krulspelden verwijst naar Solomon Harper die de stijltang uitvond…

…en John Standard, die in 1891 het patent kreeg voor de eerste koelkast, kreeg een, euh, koelkast als jurk, met daarop in magneetletters: “But who invented Black trauma?”

"We zijn een uitvinding van een uitvinding," zegt Jean-Raymond. "Binnen de creatie van ras hebben we 'blackness' gemaakt. Ontworteld van ons thuis en in een vreemd land hebben we cultuur gemaakt. Zwarte verbeelding is de beste technologie ter wereld."  Waarvan akte, scroll gerust nog even door deze reeks eyeopeners.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in