Nog éven over de jurk van Carice

Door Ella Vermeulen
Nog éven over de jurk van Carice

Heel Holland Trots op Van Houten en Van der Kemp!

Carice van Houten mag dan naast een Emmy hebben gegrepen, er was toch reden tot vreugde, want haar jurk was een van de meest spraakmakende op de paarse loper. Het betrof een met de hand beschilderde zijden RVDK creatie van Ronald van der Kemp.

Nog éven over de jurk van Carice

"De stars and stripes in de jurk staan in beginsel voor vrijheid!" aldus van der Kemp. "En de handgeschilderde jurk zelf is natuurlijk een statement en zeker geen traditionele red carpet dress. Om dit te dragen moet je dus wel een personality zijn."

Van der Kemp is de eerste haute couture designer die alleen met hergebruikt materiaal werkt. De materialen die hij inzet voor zijn creaties bestaan bijvoorbeeld uit reststoffen. En zijn werk is uniek: van elk item wordt er maar één gemaakt.

Nog éven over de jurk van Carice

Dit statement tegen 'fast fashion' levert niet alleen nationale, maar ook internationale waardering op. Veel sterren dragen Van der Kemps kleding. Céline Dion is een groot liefhebber, net als Kate Moss en Doutzen Kroes...

...en bij haar bezoek aan Nederland koos ook Michelle Obama een ontwerp van hem. Van der Kemp won eerder dit jaar de prestigieuze Grand Seigneur, de hoogste prijs in de modewereld en opende recent Amsterdam Fashion Week.

Nog éven over de jurk van Carice

Ronald van der Kemp (Wijchen, 1964) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en werkte in New York en Parijs voor hij in 2014 zijn eigen label oprichtte (de foto is van een show in 2018).  "Ik wil de wereld laten zien dat ethische fashion opwindend en glamoureus kan zijn," zegt hij. "En dan doen we door high fashion te injecteren met een gevoel van nostalgie en verlangen naar de gloriejaren van de haute couture."

Foto's © Hollandse Hoogte, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in