Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Livia Firth stijlvolle strijd voor eerlijke mode

De derde editie van de Green Carpet Fashion Awards voor ethische mode in Milaan was zo glamoureus dat het nog het meest deed denken aan de uitreiking van de Oscars, met 1.000 gasten en een A-lijst. Met dank aan Livia Firth, de vrouw van Colin. Firth bewijst dat je ook met glamour de bewustwording...

Livia Firth stijlvolle strijd voor eerlijke mode

De derde editie van de Green Carpet Fashion Awards voor ethische mode in Milaan was zo glamoureus dat het nog het meest deed denken aan de uitreiking van de Oscars, met 1.000 gasten en een A-lijst. Met dank aan Livia Firth, de vrouw van Colin.

Firth bewijst dat je ook met glamour de bewustwording voor verantwoord geproduceerde mode kunt vergroten: 'Als het betekent dat mensen naar mijn ethische boodschap luisteren, dan is het goed, dan bereik ik mijn doel. Als Colin er niet was geweest, zou ik dit waarschijnlijk nooit hebben gedaan', vertelt ze aan de Britse krant The Guardian, zondagavond vlak voor de Green Carpet Fashion Awards beginnen. Maar hij was er wèl en door haar plek in de spotlights naast hem, is Livia een belangrijke speler geworden op het gebied van verantwoord geproduceerde mode. Sinds 2011, toen Colin een Oscar voor zijn rol in The King's Speech, kiest ze ervoor om uitsluitend nog ethische merken te dragen.

Modewoord

Vroeger was ethische mode onmodieus. Tien jaar geleden, toen Livia Firth haar adviesbureau Eco-Age lanceerde, was het iets waar niemand het over had, terwijl nu, tijdens de recente modeshows, mensen over weinig anders spraken, van de protesten van Extinction Rebellion tot jurken gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Toch is niet ethisch maar duurzaam het populairste modewoord geworden. Wat volgens de chique activiste wel iets zegt over de consument die vooralsnog bezorgder lijkt te zijn over het milieu dan over de soms erbarmelijke arbeidsomstandigheden. Toch merkt ze dat er steeds meer aandacht voor is.

Valentino & Sophia

Het doel van de Green Carpet Fashion Awards is om de mensen te eren die zich inspannen om mode ethischer te maken. Dit jaar ontvangt de 87-jarige ontwerper Valentino Garavani, met niemand minder dan Sophia Loren aan zijn zijde, de Visionary Award, terwijl de gondeliers van Venetië applaus krijgen voor het overschakelen op natuurlijke vezels voor hun gestreepte uniformen.  In het verleden wonnen Donatella Versace en Miuccia Prada prijzen, terwijl Cate Blanchett en Julianne Moore het evenement presenteerden.

Footprint

De Green Carpet Fashion Awards zijn echter meer een wortel die de fashionindustrie wordt voorgehouden dan een stok om ze mee te slaan. Uiteraard heeft het evenement een eigen 'footprint' waarmee rekening moet worden gehouden. Zo is bijvoorbeeld de groene loper gemaakt gerecyclede visnetten die uit de oceaan zijn gered en worden de planten op deze loper na afloop geschonken aan gemeenschappelijke tuinen in Milaan.

Bron: The Guardian

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in