Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Hoe krijg je kreukels uit leren kleding?

Pak allemaal een goede kleerhanger en wat ontsmettingsmiddel.

Nouveau fashion leren jas

Een kledingstuk van leer promoveert al snel tot lievelingsitem. Bij regelmatig dragen horen onvermijdelijk ook kreukels. Strijkijzer en stomer zijn prima voor katoen, linnen, zijde en viscose, maar kunnen leer ruïneren. Wat werkt dan wel?

De badkamertruc

Je kunt het leren kledingstuk in de badkamer hangen. Zorg dat er geen druppels op kunnen komen, laat de stoom van de douche het materiaal soepel maken. Daar is ongeveer tien minuten voor nodig. Met de huidige energieprijzen douche je vast niet zo lang, maar als je na het douchen de badkamerdeur achter je sluit, kan de licht vochtige lucht toch zijn werk doen. Soms zakken de kreukels er zo vanzelf uit, soms moet je een beetje helpen door de kreukel voorzichtig recht te trekken of met je handen glad  te strijken, voor je het leer op kamertemperatuur laat drogen.

Sprayen en gladstrijken

Een ander probaat antirimpelmiddel voor glad leer (maar níet geschikt voor suède of onbewerkt leer) is een oplossing van 1 deel water op 1 deel isopropyl alcohol, gemengd in een sprayflacon. Isopropyl is te koop bij de betere drogist, zoek voor een alcoholpercentage tussen de 80% en 99,9%.

Spray van enige afstand de mix over het kledingstuk. Het is niet de bedoeling dat het doorweekt raakt, denk eerder aan een vleugje mist. De alcohol zat het stijve materiaal versoepelen, waarna je het met je handen glad kunt strijken. Omdat de alcohol een uitdrogende werking heeft, kan het de levensduur van je leren kledingstuk verlengden door het, eenmaal opgedroogd, even te behandelen met een leerconditioner.

Kreukels in leer voorkomen

Leer hang je het best op een grote, stevige kleerhanger die ervoor zorgt dat het hele kledingstuk recht kan hangen, vooral op de schouders.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Mode
  • Nouveau