Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Het Schotse Barrie heeft een streepje voor bij Chanel

Gabriëlle maakte van de matrozentrui een mode-klassieker Behalve detaillering en decoraties, zoals die van Maison Lemarié, zijn kwalitatief hoogwaardige materialen en stoffen voor Chanel natuurlijk uitermate belangrijk. Denk aan tweed, waar de beroemde mantelpakjes van worden gemaakt, en breisels...

Het Schotse Barrie heeft een streepje voor bij Chanel

Gabriëlle maakte van de matrozentrui een mode-klassieker

Behalve detaillering en decoraties, zoals die van Maison Lemarié, zijn kwalitatief hoogwaardige materialen en stoffen voor Chanel natuurlijk uitermate belangrijk. Denk aan tweed, waar de beroemde mantelpakjes van worden gemaakt, en breisels.

Beroemd is bijvoorbeeld de klassieke matrozentrui met strepen, die Gabrielle Chanel hoogstpersoonlijk als modetrend op de kaart zette in de jaren twintig, toen alleen mannelijke zeelieden die gebreide trui droegen. De marinière-strepen keren nog regelmatig terug in de collecties.

Die liefde voor breiwerk is altijd gebleven en werd nieuw leven ingeblazen toen modehuis Chanel in 2012 opnieuw ging samenwerken met het Schotse Barrie. Met de Métiers d’Art Pre-Fall 2013-show in het Linlithgow-kasteel in Edinburgh werd de vernieuwde collaboratie met de traditionele kasjmiermakers gevierd.Frisse wind

In 1903 startten de Schotse Walter Barrie en Robert Kersel hun breiwerkplaats Barrie, gespecialiseerd in kasjmier. Al snel werd het bedrijf internationaal geroemd om de superieure kwaliteit, kennis en innovatiedrang.

In de Eerste Wereldoorlog was Barrie vooral bekend vanwege de gebreide kousen en het ondergoed. Vanaf de jaren twintig maakte het bedrijf ook truien en twinsets. In die periode begon ook de samenwerking met Gabrielle Chanel.

In dit gebied stroomt zuiver water, dat gebruikt wordt om de kasjmieren kledingstukken te wassen

Sinds 1975 is de breiwerkplaats gevestigd in Hawick, een stad ten zuiden van Edinburgh. In dit gebied stroomt zuiver water, dat gebruikt wordt om de kasjmieren kledingstukken te wassen; het zou een van de redenen zijn dat Barrie’s stukken zo zacht zijn.

Sinds 2012 is Barrie eigendom van modehuis Chanel en levert het bedrijfsonderdeel een bijdrage aan elke collectie, zoals de Chanel Cruise Collection 2021, die draaide om zachte silhouetten.

In 2014 werd Barrie ook gelanceerd als zelfstandig merk. Artistiek directeur is twintiger Augustin Dol-Maillot, die ook deel uitmaakt van Chanels ontwerpteam.

Hij kreeg de speciale taak om een frisse wind te laten waaien bij Barrie, dat tot die tijd toch vooral bekendstond om zijn historie en traditionele werkwijze. Voor herfst/winter 2019 besloot de ontwerper de vrouwencollectie een masculiene touch te geven om zo ook een wat jongere generatie modeliefhebbers aan te spreken.

Barrie zit nog altijd in Hawick. Inmiddels werken er bijna driehonderd mensen en staan er meer dan zestig van de meest geavanceerde breimachines ter wereld, die nog maar in weinig doen denken aan de twee naalden waarmee je thuis breit.

Het hart van het bedrijf is echter nog steeds het handwerk van weleer. Voor elk kledingstuk zijn minstens veertig verschillende handelingen nodig.

Alles begint met de beste kasjmiervezels, waarvan garens worden gesponnen. Die worden geverfd en op spoelen gerold, waarna ze bij Barrie worden geplaatst in de machines, die door het team van innovatieve programmeurs zijn ingesteld om het juiste stuk van een bepaald ontwerp te maken.State of the art

Wat daarna gebeurt, is te zien in een prachtig filmpje op het YouTube-kanaal van Chanel over het maakproces van het iconische vest met ronde kraag en zomen en biezen in een contrasterende kleur.

In de Fall 2021 Ready-to-Wear-collectie kwam een langere versie van dit vest voorbij, in grijs met knalroze en in framboosrood met mosterdgeel.

Van het rondbreien van het lijfje tot het handmatig aanzetten van de knopenlijst en – als kers op de taart – het aanstikken van het beroemde Chanel-label, alles gebeurt met precisie en liefde. Echt een dans van traditioneel maakwerk en klassieke items met de altijd veranderende modewereld.

Foto's (c) Chanel / Barrie 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in