Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Even op vakantie in de wereld van Versace in het Groninger Museum

De glitter en glamour van de jaren negentig herleven in het Groninger Museum, met een expositie die is gewijd aan de uitbundige en hypersexy wereld van de Italiaanse couturier Gianni Versace.

Gianni Versace

De glitter en glamour van de jaren negentig herleven in het Groninger Museum, met een expositie die is gewijd aan de uitbundige en hypersexy wereld van de Italiaanse couturier Gianni Versace.

Getty Images

Het geheim van Gianni Versace’s succes was niet alleen dat hij een begaafd ontwerper was met een goed zakelijk instinct, maar vooral dat hij een designer van zijn tijd was,’ vertelt Karl von der Ahé, die samen met Saskia Lubnow de grote Versace-expositie in het Groninger Museum samenstelde.

Gianni Versace Retrospective

‘Eind jaren tachtig veranderde de wereld heel snel. De Berlijnse muur viel, het communisme en de apartheid verdwenen, er ontstond een nieuwe economie en een nieuwe groep mensen ging in korte tijd heel veel geld ver­dienen. Dat waren geen mannen met pakken en dassen, maar figuren met een nonchalante stijl en een overdadige smaak, die de wereld wilden laten zien dat ze geld hadden. Er waren ook opeens nieuwe groepen mensen met geld. Voetbalvrouwen bijvoorbeeld, die natuurlijk vriendinnen hadden en die wilden allemaal iets nieuws aan. Begin jaren negentig kwamen daar ook Russen met geld bij en later rijke Chinezen.’

Gianni Versace Retrospective

Het was een nieuwe markt en Gianni Versace stapt daar in. Zijn stijl sloot perfect aan op de wensen van de nieuwe rijken. Enerzijds was hij belezen en liet hij zich beïnvloeden door theater, muziek en film. Hij verwees met zijn prints bijvoorbeeld naar de klassieke oudheid. Anderzijds deed hij zijn ideeën ook gewoon op straat op en waren zijn ontwerpen extreem sexy: ultrakorte rokken, naveltruitjes en jurken die heel veel huid lieten zien. Het was een glitter-en-glamourlook waarmee je gezien kon worden op feestjes en premières.

Gewaagd en luidruchtig

Getty Images

Gianni Versace (1946-1997) werd geboren in de straatarme provincie Calabrië in het diepe zuiden van Italië. Zijn moeder was een succesvol kleermaakster en droeg haar kennis over op haar zoon. Op zijn zesentwintigste verhuisde Versace naar Milaan, waar hij aan de slag ging in de mode. Hij opende zijn eerste winkel in 1978 en zijn uitbundige, gewaagde ontwerpen waren al snel een sensatie.

Gianni Versace Retrospective

De meeste grote Italiaanse ontwerpers, zoals Giorgio Armani, komen uit Noord-Italië. Er is een wereld van verschil tussen de klassieke pakken van Armani, een en al understate­ment, en de felgekleurde zijden hemden met luidruchtige prints van Versace.

Lubnow: ‘Versace begreep zijn doelgroep omdat hij er zelf toe behoorde. Hij was als arme emigrant naar het noorden gekomen en had zich met veel wilskracht opgewerkt.

Getty Images

Von der Ahé: ‘Zijn wereld was die van het nieuwe geld en zijn esthetiek die van de straat. Maar die veredelde hij door hoge kwaliteit te bieden. Hij was een geweldige kleermaker en gebruikte de beste materialen. Hij maakte niet zomaar korte rokken. Hij maakte korte rokken op het allerhoogste niveau.’

Gianni Versace Retrospective

Versace had ook talent voor het genereren van media-aandacht. Tijdens zijn shows zette hij geen journalisten op de eerste rij, maar zijn vrienden uit de popwereld, zoals Madonna, Prince en Elton John.

Getty Images

Het was de tijd waarin het fenomeen supermodel opgang maakte en mede dankzij Versace werden vrouwen als Naomi Campbell, Cindy Crawford en Claudia Schiffer wereldbe­roemd. Voor zijn shows engageerde hij graag zoveel mogelijk supermodellen. Lubnow: ‘Daarmee creëerde hij hypes.’

Vierde Versace-tentoonstelling

Gianni Versace Retrospective

De expositie in het Groninger Museum is de vierde Versace-tentoonstelling van het duo, de grootste over de Italiaanse designer ooit. Iets wat Von der Ahé nooit had kunnen denken. Hij had helemaal niets met Italië en Italiaanse mode. Tot hij in Berlijn een Italiaan tegenkwam die hem vertelde dat hij een enorme verzameling objecten had van Gianni Versace.

Gianni Versace Retrospective

‘Mijn interesse was gewekt,’ zegt Von der Ahé ‘Ik kwam erachter dat Berlijn de stad was waar Versace zijn laatste zelf samengestelde, tentoonstelling heeft gehad. Hij vond Berlijn geweldig en wilde graag een keer terugkomen, wat helaas nooit is gebeurd omdat hij in 1997 werd vermoord. Het was 2017 en ik besefte dat dat dus precies twintig jaar geleden was. Toen dacht ik: ik ga hier in Berlijn een tentoonstelling organiseren.’

Artdirector Saskia Lubnow was meteen enthousiast over dit plan. ‘We vinden het prachtig om de wereld van Versace met al zijn zuidelijke kleuren en geuren naar het grauwe, koude noorden te brengen,’ vertelt ze.

Getty Images

Op de expositie in Groningen zijn talloze iconische creaties van Versace te zien. Zoals de veiligheidsspeldjurk – ook wel bekend als ‘that dress’ – die actrice Liz Hurley in één klap beroemd maakte. Of de jurk die prinses Diana droeg in de periode nadat ze van Charles was gescheiden. Ook zijn er stukken uit de op sm-kleding geïnspireerde Bondage Collection, die veel ophef veroorzaakte.

Getty Images

Daarnaast zijn er talloze foto’s, boeken, stoffen, accessoires, tekeningen en filmopna­mes van zijn shows te zien. Eén zaal is volledig gewijd aan Gianni Versace zelf en het beeld dat hij van zichzelf creëerde.

Gianni Versace Retrospective

Von der Ahé en Lubnow willen allereerst dat de tentoonstelling een emotionele bele­venis is. ‘Mensen moeten het eerst ervaren, zich verbazen, genieten, zich gelukkig voelen en dan mogen ze er dieper op ingaan, de teksten lezen en proberen te begrijpen hoe het allemaal tot stand is gekomen. Je kunt heel veel praten en uitleggen, maar we willen de bezoeker vooral diep in de wereld van Gianni Versace laten duiken. De expo­sitie in het Groninger Museum is een soort schuilplaats, een vakantieoord waar mensen het leven kunnen vieren met Gianni Versace.’

Doe mee & win!

Gianni Versace – Retrospective

Bij de tentoonstelling hoort het schitterende boek ‘Gianni Versace – Retrospective’ dat met circa 150 afbeeldingen een prachtig overzicht geeft van niet alleen Gianni's mode-ontwerpen maar ook van zijn interieurdesign, stoffen,  accessoires et cetera. We mogen een exemplaar van dit eerbetoon aan een toonaangevende modepionier weggeven. Vul het formulier in en wie weer krijg jij dit prachtige boek dan wel toegestuurd.  

Mode
  • 1991 Getty Images