• Mode

Een professionele uitstraling begint bij jezelf: 9 x de don'ts (die je echt beter kunt laten) 

Een professionele uitstraling begint bij jezelf: 9 x de don'ts (die je echt beter kunt laten) 

Het kan verkeren: gingen we vroeger zondags op chic de deur uit, elkaar consistent met u aansprekend, nu heerst vooral de ‘alles moet kunnen’-mentaliteit, ook op het niveau van verzorging.

Waar vroeger bij iedere gelegenheid een vaste kleding- en omgangsvorm gold, zien nu de meeste mensen nog nauwelijks verschil tussen privé en professie, tussen de keukentafel of een chic gedekt diner.

Pas je aan aan je (werk)omgevingTot grote spijt van etiquette coach William Hanson, die zich groen en geel ergert aan de ‘versjofeling’ van de menselijke gemeenschap. "Dat mensen bepaalde keuzes maken in hun privé-leven, hoeft niet te betekenen dat zij zich tijdens het uitoefenen van hun professie ook zo moeten gedragen en kleden. Zittend achter hun bureau, op kantoor, kunnen zij zich toch aanpassen aan wat in die omgeving van hen wordt verlangd?’ Het dragen van een goed pak (en dus geen kettingen, zichtbare tattoos en andere aanverwante accessoires) draagt bij aan een professionele uitstraling, net als passend taalgebruik en mimiek dat doen. 

Met de hoop op een ‘betere’ wereld stelde Hanson een lijst samen. Wil je serieus genomen worden? Laat de komende punten dan vooral (ongeacht wat je baas ervan vindt). 

Tatoeages Voorheen alleen trendy in bepaalde lagen van de bevolking, heeft de tatoeage inmiddels haar weg gevonden in alle leeftijdscategorieën, van arm tot rijk. Prima als je ervoor kiest iets bij jezelf in te laten tatoeëren, maar zorg ervoor dat de inkt op je huid niet zichtbaar is wanneer je, gestoken in een net (mantel)pak een belangrijk zakengesprek ingaat. Ze mogen dan in populariteit flink gestegen zijn, als het om objectief en zakelijk gaat, zal menigeen je minder serieus nemen.Tatoeages zijn te bepalend en komen toch nog steeds vaak over als agressief. Zet ze dus bij voorkeur op plekken die makkelijk te verbergen zijn, achter een strak gestreken mouw bijvoorbeeld, of mooie pantalon.

Piercings en getatoeëerde wenkbrauwen Hetzelfde gevoel ontstaat bij getatoeëerde of gepiercete wenkbrauwen. En nog lastiger; je kunt ze niet verbergen. Laat de wenkbrauwen het liefst met rust, tenzij het je niet uitmaakt wat men van je denkt.

Lees ook: Cocktail, black tie... wat moeten we dragen bij een dresscode? 

De dasspeld Voor de (vrouwen van de) heren: mocht er nog een dasspeld onderin de la liggen die ooit in de mode is geweest: gooi hem weg. De das dient alleen bij elkaar gehouden te worden met de knoop van een (mooi gesneden en) gesloten jasje. En dus ook niet de kleine achterflap met tape aan de brede voorflap vastplakken (zie Donald Trump). Dassen behoeven geen spelden, noch tape, maar slechts een klassiek colbertjasje om de boel bij elkaar te houden. 

De das van Donald

Een walm van parfum Ze bestaan, vrouwen die je vanaf een kilometer afstand aan kunt ‘ruiken’ komen. En ruimtes met hun indringende, zware (goedkope) parfum volledig in beslag nemen. Liever niet doen dus, een subtiel vleugje is voldoende en voor de omgeving een stuk aangenamer. 

Rubberen armbandjes Mooie sieraden kleuren de mens, maar gekleurde rubberen bandjes doen dat echt niet. Goede doelen zijn prima, maar een gevoel uitdragen middels een tekst op een rubberen bandje kun je beter voor thuis bewaren. Het leidt af en ontkracht de zakelijke power die een mooi jurkje of broekpak (of dat mooie sieraad) je juist kunnen geven. 

Een chique Coupe Blonde bij Marilyn Monroe

Houd de highlights low Een mooi geblondeerde coupe is chic, oogt verzorgd en professioneel. Maar kies je voor platina, zwart met heel licht of, erger, wat plukken roze (omdat je in een ‘gekke bui’ was), dan zal menigeen je niet langer serieus nemen. Subtiel en smaakvol zijn echt niet per definitie saai en ingedut. 

Naaldhakken Etiquette coach William Hanson houdt van hoge hakken, maar zijn correct conservatieve gevoel over professionaliteit fluistert hem in dat naaldhakken leuk zijn voor buiten, maar minder geschikt voor op de kantoorvloer. Of wij vrouwen het daar nu mee eens zijn, valt nog even te bezien. 

Kleding; netjes maar niet over de top Hanson haalde een net pak aan als kledingadvies, en dus niet driedelig over de top. Voor vrouwen zou dan gelden: kies een mooi jurkje, broekpak of rok, in plaats van een over de top gala tenue met split (of veel te laag decolleté). 

Mannen met stoppels en vrouwen met rugzakkenHeren: scheer je baard af of, als je het echt niet laten kunt (of iets te verbergen hebt); onderhoud het kapsel op de kin nauwkeurig, zodat het fris en sophisticated oogt, in plaats van shabby en onverzorgd. Vrouwen met rugzakken (of linnen tasjes) zijn echt in het studentenleven blijven hangen en daarmee weinig serieus te nemen. Koop een fatsoenlijke leren tas - en geef je outfit extra flair. 

Als we ons nu een beetje zouden aanpassen, wat zou de wereld er dan chic, ambitieus en gedistingeerd uit kunnen zien. Misschien heeft William Hanson toch wel een beetje gelijk.