Donatella Versace (63): Mode-icoon met oog voor marketing

Donatella Versace (63): Mode-icoon met oog voor marketing

Eigenlijk was ze haar tijd ver vooruit toen ze Gianni's kleding liet dragen door populaire celebs als Liz Hurley (de veiligheidsspeld-jurk) en Jennifer Lopez (decolleté tot op de navel). Nu doet iedereen het.

Inmiddels staat ze al weer decennia aan het hoofd van het mode-imperium dat ze moest leiden tegen wil dank. Hoe kwam het zo dat het jongere zusje van een mode-genie hem zo goed opvolgde?

Volgens ingewijden was zij al vroeg een bron van inspiratie voor haar oudere broer Gianni. Hij ‘ontwierp’ op jonge leeftijd al kleding voor haar. Ze verfde haar haar al blond toen ze 11 was.

Er bestaan daarom geen foto’s van Donatella met haar natuurlijke haarkleur, die waarschijnlijk, net als dat van haar broers, zwart is.

Ze zijn heel close. Na haar studie volgt ze Gianni dan ook naar Milaan, waar ze samen een appartement delen en ze de PR voor het mode-merk Versace op zich neemt. Het parfum ‘Blonde’ dat Gianni in in de jaren ’80 ontwikkelt, is op haar geïnspireerd.

Reclame

Donatella, die zich al vroeg bezighield met de PR van het Versace-imperium, is haar tijd vooruit als ze zich beseft dat celebrity’s de ambassadeur van je merk zijn. Liz Hurley en topmodellen Naomi Campbell, Claudia Schiffer en Cindy Crawford worden de lopende reclamezuilen van het merk.

Onlangs brachten de dames een tribuut aan Gianni en Donatella Versace:

In 1993 presenteert Donatella haar eerste kledinglijn: Versace Young, een – de naam zegt het al – kinderkledinglijn.

In 1997 wordt ze tegen wil en dank hoofd van het Versace mode-imperium, omdat Gianni in dat jaar, voor zijn deur, wordt doodgeschoten.

Show must go on

Drie maanden na zijn dood presenteert Donatella haar eerste Prêt a Porter collectie, gevolgd door haar solodebuut in 1998 met de voorjaarscollectie.

Het mode-imperium floreert onder haar leiding en ze wordt één van de meest toonaangevende designers van haar generatie. 

Als Donatella iets heeft geleerd, is het wel met haar tijd meegaan. Eerder dit jaar weerde ze bont uit de collecties van Versace.

Fashion-icoon

In 2017 maakt The British Fashion Council bekend dat ze Donatelle eren met de Fashion Icon Award.

Ze ontvangt de prijs voor “de rol die ze heeft gespeeld in het onderhouden van het door haar broer opgerichte modehuis, evenals haar eigen mode-erfenis en voortdurende steun voor jonge ontwerpers”, stelt .

Donatella reageert verheugd: “Veertig jaar lang hebben mijn broer en ik gedaan waarvan we houden en dat is een nalatenschap waar ik vereerd mee doorga. We hebben emancipatie, vreugde en natuurlijk glamour gevierd,” aldus de artistiek directeur.

Felicitaties alom, bijvoorbeeld deze bijzondere van één van haar bekendste creatie-draagsters Jennifer Lopez:

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je inBeeld: AFP PHOTO / Miguel MEDINA