Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Hoe slecht is het om je natte haar te borstelen?

Eindelijk een duidelijk antwoord.

nat haar borstelen

Tegenwoordig circuleren er allerlei verschillende theorieën op social media over wat voor haarverzorging het beste zou zijn voor je lokken. Zo wordt er vaak beweerd dat het uit den boze is om je haar te borstelen als het nat is. Maar hoe slecht is dat nu eigenlijk echt voor je lokken?

Haartype

Op de vraag of het slecht is om je natte haar te borstelen, is geen eenduidig antwoord. Het blijkt namelijk af te hangen van je haartype. Tricholoog Angela Onuoha vertelt dat mensen met steil haar of haar met slag hun lokken het beste kunnen borstelen wanneer het droog is. “Voor haar met een krultextuur is het gezonder om het te kammen als het nog nat is", aldus Onuoha.

Steil en golvend haar

Gezond haar is in een bepaalde mate elastisch door meerdere chemische bindingen in de eiwitstructuur. Maar wanneer je haren nat zijn, breekt een van deze bindingen tijdelijk. Hierdoor wordt het nóg elastischer, en dat is dan weer niet zo goed. Een verhoogde elasticiteit zorgt er bij steil en licht golvend haar namelijk voor dat het sneller afbreekt. En als je het dan gaat borstelen, snap je dus wel wat er gebeurt.

Krullend haar

Bij krullend haar zit het anders. Hierbij is wat meer elasticiteit in de lokken namelijk niet zo slecht. Dat zit zo: elk krullend 'punt' in het haar is wat zwakker. Als je haar droog is, heb je meer krullen dan wanneer het nat is en is het dus kwetsbaarder. Daarom is het voor krullenbollen juist wel goed om na een wasbeurt je lokken te kammen. Bovendien glijdt je borstel makkelijker door je haar heen wanneer het nat is, én wordt het minder snel pluizig.

Al met al kunnen we dus concluderen dat je haartype de leidraad is in je keuze om je natte haar wel of niet te borstelen. Heb je steil of haar of slag, dan is het uit den boze – maar ben je gezegend met een bos krullen, dan is het juist aan te raden!

Mode & Beauty
  • NSMBL, Ze.nl
  • Adobe Stock