Zomertijd, zó wen je er makkelijk aan

Zomertijd, zó wen je er makkelijk aan

In de nacht van zaterdag 24 maart op zondag 25 maart, gaat de klok weer een uur vooruit naar Zomertijd. maar waarom eigenlijk? En hoe wen je er het makkelijkst aan? Hier een paar tips voor een goede nachtrust.

Over het algemeen heeft men iets meer last van de overgang naar Zomertijd dan naar de Wintertijd. Zeker avondmensen hebben het even zwaar. Zij komen moeilijk (er) in slaap op de voor hun bekende tijd, omdat het gevoelsmatig nog te vroeg is om te gaan slapen.

Maar de volgende ochtend gaat de klok voor hun gevoel een uur te vroeg af. Sommige mensen houden daar weken last van.

Hier een paar tips voor een snelle gewenning:

  1. Begin wat eerder met je aanpassing. Zet je klok op vrijdagavond alvast een halfuurtje vooruit. Nu werkt je telefoon daar niet aan mee, maar gevoelsmatig kan het wel schelen.
  2. Een halfuur voordat je gaat slapen, gaan alle schermen uit. Het licht van je telefoon, tablet of televisie zorgt ervoor dat je lichaam minder melatonine aanmaakt (slaaphormoon). Je zegt als het ware tegen je lijf dat het nog geen tijd is om te slapen. Lees liever nog even boek voordat je je kussen opzoekt en sluit de gordijnen alvast.
  3. Vergeet je snooze-button! Zorg, als je wekker gaat, dat je meteen opstaat, van snoozen gaat de aanpassing alleen langzamer.
  4. Het aanmaken van je slaaphormoon moet stoppen (al zegt je lijf néééé, nog heel even). Zorg daarom voor licht als je wakker wordt. Gordijnen open en zo mogelijk een blokje om op de vroege ochtend doet wonderen voor je biologische klok.
  5. Moeilijk wakker worden die eerste maandag? Het doet een 'pijn', maar als je zondag de wekker ook alvast vroeg zet, is de klap op de maandag niet zo groot.

Zomer- en Wintertijd, waarom eigenlijk?

In landen rondom de evenaar doen ze helemaal niet aan het verzetten van de klok. Nu zijn hun seizoenen ook minder uitgesproken dus je merkt minder verschil dan in Europa en Noord-Amerika. In de jaren '70 werd de Zomertijd in het leven geroepen.

Door meer gebruik te maken van daglicht, werd bespaard op elektrisch licht, in de oliecrisis was dat belangrijk. Nu dat niet meer het geval i, gaan steeds meer stemmen op om het halfjaarlijks verzetten van de klok te staken.

Klok voor- of achteruit?

Ezelsbruggetje: In het voorjaar gaat de klok een uur vooruit.

Beeld: ANP. Bron: NU.nl en Gezondheidsnet.nl