Instant zelfvertrouwen en een beter humeur uit een kokertje.
Zelfs als je slecht hebt geslapen en totaal geen zin hebt in de werkdag of een afspraak is er één tovermiddel om je onmiddellijk beter te laten voelen: ga voor de spiegel staan en doe een beetje lipstick op. Zachtroze, framboos, kersenrood, maakt niet uit – je ziet er binnen drie seconden verzorgder, zelfverzekerder en vrolijker uit en dat heeft ook weer invloed op je humeur. Alle reden, dus, om op Lipstick Day een ode aan dit toverstokje te brengen.
Wie elke dag lipstick draagt, verbruikt per dag zo'n 40 mg, volgens Ronald van Welie, directeur technische zaken van de Nederlands Cosmetica Vereniging (NCV). Dat is 14,6 gram per jaar, ongeveer één lippenstift. Van elke lippenstift krijg je iets binnen en dat is geen probleem. Er zitten ingrediënten in als was en olie, kleurstoffen, soms vitamine E en cacaoboter. Het is helemaal veilig, cosmetica die hier te koop is, moet voldoen aan strenge EU-richtlijnen. Geen ramp als je eens wat naar binnenhapt met een broodje, dus.
Lipstick is vermoedelijk zo'n 5000 jaar geleden uitgevonden, Sumerische mannen en vrouwen (in de streek waar nu Koeweit en Irak liggen) verpulverden edelstenen en gebruikten het poeder, vermengd met olie of was, om hun lippen en ogen te versieren. Later werden ook planten, vruchten en bloemen als kleurstof gebruikt, en Arabische gom, karmijn, eiwit en vijgensap, en… aparte grondstoffen als schapenzweet, speeksel en krokodillenpoep. Ook stopte men lood, kwik, arsenicum en vermiljoen in de lippenstiften, waardoor er nogal eens iemand bezweek aan vergiftiging. Eén antiek ingrediënt wordt nog altijd gebruikt: visschubben voor parelmoerachtige glans, al worden daar nu ook micropoeders voor ingezet.
Koningin Elizabeth I was een enorme liefhebber, liet haar hofdames het eerste lippotlood in elkaar knutselen en geloofde heilig in de helende krachten van lipstick. Ze bracht het vooral dik op als ze ziek was, om zich beter te voelen. Op haar sterfbed kon echter zelfs een laag van krap een centimeter lippenrood haar niet meer redden. Wat geen wonder was, gezien de hoeveelheid giftige mercurium die er vermoedelijk in zat.
Royal naamgenootje Elizabeth II is overigens ook een fan en gaat niet zonder even te stiften het paleis uit en mag het graag onderweg even bijwerken. Mannen kijken 2,2 seconden naar vrouwen zonder lipstick, 6,7 seconden naar vrouwen met roze lipstick en 7,3 seconden naar vrouwen met rode lipstick, volgens onderzoek van de universiteit van Manchester.
In de 19de eeuw werd lipstick gebruiken een tijdje onzedig gevonden, wat dames uit de betere kringen er overigens niet van weerhield hun lippen op roze crêpepapier te drukken voor wat meer kleur. De eerste commerciële lipsticks werden gemaakt door Guerlain, aan het einde van de 19de eeuw. Ze hadden toen al sinds 1828 een lippommade in het assortiment die zelfs keurige dames op de kaptafel hadden liggen. Voor hun gezóndheid, uiteraard.
De Roaring Twenties verbraken het taboe op lipstick, met dank aan Hollywood waar actrices nooit zonder werden gezien. In de film droegen ze overigens zwarte lipstick, dat kwam op film beter over dan rood. Het is inmiddels alweer honderd jaar het meest gebruikte make-up-middel.
De jaren zestig schonken de wereld witte en frosty lipsticks die eruit zagen alsof je was uitgeschoten met je labello. Tegenwoordig in: lipstick in lila, groen en blauw: dit is Rihanna, met lippenblauw uit haar eigen Fenty-collectie.
Lipstick is een economische factor van formaat. Tijdens een economische recessie (of als het regent) worden er altijd meer lipsticks verkocht, het is een betaalbaar opkikkertje. IN WOII ging in Engeland alles op rantsoen, behalve lipstick: volgens Winston Churchill was het 'goed voor de moraal'. De meeste vrouwen kopen in hun leven zo'n 300 lippenstiften. Heel grappig is dat ze negen van de tien keer altijd teruggrijpen op hun twee favorieten.
De duurste lipstick is de H. Couture Beauty: een stiftje kost 12,5 miljoen euro. Die kosten zitten louter in het met diamanten bedekte kokertje dat hervulbaar is (en voor die prijs mag dat ook wel). De duurste 'normale' lipstick is Guerlain KissKiss Gold and Diamond, vanaf ongeveer 70 euro, ongeveer dezelfde prijsklasse als Sisley Hydrating Long Lasting Lipstick.
De populairste lipstick staat al 20 jaar op eenzame hoogte als bestverkopende lipstick: MAC's Ruby Woo. Blijft lang zitten, staat vrijwel iedereen en verkrijgbaar vanaf 10 euro, dus ook nog eens voor vrijwel iedereen weggelegd. Welke lipstick mag van jou nóóit uit het assortiment? Laat het ons weten op Facebook!
Foto's © iStock, Getty Images, WikiMedia
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in