Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Waarom cold cream opeens weer hot is

Er zijn van die beauty cultklassiekers die nooit vervelen en altijd hun werk doen: cold cream is er daar een van.

vrouw vintage beauty spiegel

Misschien had je oma het toch bij het juiste eind.

Geen wereld die zo snel onverwacht high tech is geworden als die van de cosmetica: de nanodeeltjes en onuitspreekbare ingrediënten vliegen je om de oren. Wat ze echter allemaal ook verzinnen, er zijn tijdloze beautyklassiekers die eeuwig populair zullen blijven.

Eeuwenoud smeermiddel

Cold cream is er daar eentje van en maakt een verrassende comeback tussen alle hippe gels, watertjes en washes om het gezicht mee te reinigen. De eerste versies bestonden uit een tot zalf geklopte mix bijenwas, olijfolie en rozenwater, en diende om de huid van welvarende vrouwen in het oude Rome en Egypte te voeden.

Hollywood klassieker

De cold cream die we nu kennen stamt uit de 19de eeuw, bevat minerale oliën en is vooral een cleanser. En wat voor eentje: de olie in de crème plakt aan het vuil en de talg op de huid en lauwwarm water helpt alles weg te wassen zonder de huid uit te drogen. Het maakt het een perfecte cleanser als je bijvoorbeeld producten met retinol gebruikt, die de huid wat droger kunnen maken. De crème werd beroemd door actrices die er hun zware make-up mee verwijderden.

Zo gebruik je cold cream

Hoewel de samenstelling per product iets kan verschillen (tegenwoordig vind je vaak amandelolie, arganolie en rozenbottelolie als vet ingrediënt) werken alle cold creams ongeveer hetzelfde: je brengt de crème dik aan, masseert hem in, veegt het grootste deel weg met een tissue en spoelt daarna je huid af. Wil je 'm als nachtcrème gebruiken, maak je gezicht dan schoon met een vochtig washandje en breng een dun laagje aan op de nog iets vochtige huid, om de volgende ogen prachtig gehydrateerd wakker te worden.

Welke moet je hebben?

De prijzen van cold cream verschillen nogal; bij de luxe merken betaal je al snel rond de honderd euro, maar die van Weleda (13 euro) en de klassieker van Pond's (ongeveer 15 euro voor een grote pot) doen eigenlijk precies hetzelfde. Voor de liefhebbers van cult beauty tippen we die van The Seated Queen. Ook een klassieker in dit genre: de cold cream van Avène.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Beauty
  • Getty Images