Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Je gewicht kan veranderen door nagellak

Nagellak beïnvloedt niet alleen de kleur van je nagels. Onderzoekers bewezen dat er in veel lakjes een chemisch stofje zit dat effect heeft op je hormoonhuishouding...  Onderzoekers aan de Duke Universiteit en Environmental Working Group (EWG) vonden in lakjes van onder andere OPI en Essie is een...

Je gewicht kan veranderen door nagellak

Nagellak beïnvloedt niet alleen de kleur van je nagels. Onderzoekers bewezen dat er in veel lakjes een chemisch stofje zit dat effect heeft op je hormoonhuishouding... 

Onderzoekers aan de Duke Universiteit en Environmental Working Group (EWG) vonden in lakjes van onder andere OPI en Essie is een chemisch stofje genaamd trifenylfosfaat (TPHP). En dat kán invloed hebben op je hormoonregeling. Het stofje werd 10 tot 14 uur na het lakken van hun nagels nog gemeten in het lichaam van de vrouwen die meewerkten aan het onderzoek.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de hormoon regeling van het lichaam in de war kan brengen door blootstelling aan TPHP. Hierdoor kan het bijdragen aan gewichtstoename.

Johanna Congleton, wetenschapper bij EWG, vind het schrikbarend dat het lichaam de chemische stof TPHP zo snel absorbeert na het aanbrengen van nagellak. Daarom vind zij het zeer verontrustend dat er nagellak aan tienermeisjes wordt verkocht met daarin een vermoedelijke hormoon-ontregelaar.

Maar, waarom zit het stofje trifenylfosfaat nou in de nagellak? Deze verraderlijke stof zorgt ervoor dat de lak vloeibaar blijft en hierdoor ook langer meegaat. Zonder het stofje kunt moet je de lak eerder weggooien. 

Bron: Enviromental Working Group