Onlangs hebben Amerikaanse wetenschappers een spectaculair nieuw verjongingsmiddel op muizen getest, waarna de bejaarde knaagdieren transformeerden in beweeglijke, energieke jonkies, die bovendien een stuk langer in leven bleven dan gewoon voor hen was.
Hebben wetenschappers hiermee een sleutel tot de eeuwige jeugd gevonden en krijgen wij straks met z’n allen niet alleen de kans met een dikke bos haar op ons hoofd oud te mogen worden (dankzij cel transplantatie) maar daarbij ook langer in leven te blijven, en dat in veel vitalere staat?
Cellen in de slaapstand
Talloze onderzoeken hebben zich door de jaren heen gericht op methoden ter bevordering van celverjonging. Ongeveer zestig jaar geleden werd ontdekt dat de celdeling die in ons lichaam plaatsvindt - het proces waarbij oude cellen afsterven en nieuwe cellen ontstaan die zich vermenigvuldigen - boven een bepaalde leeftijd stopt. Bij het verloop van deze zogenaamde senescence (‘celveroudering’) sterven oude cellen niet langer af, maar gaan ze over in een soort slaapstand en stoppen ze met zichzelf te vermenigvuldigen.
De bloei van je leven
Hierdoor blijven die ‘senescente’ cellen in ons lichaam waar ze zich ophopen. Dit kan, bij een verkeerde mutatie, tot ziektes als kanker leiden. Het is dus zaak dit proces van ophoping vooruit te zijn en er door middel van nieuwe technieken voor te zorgen dat deze ‘senescence’ pas richting het einde van ons leven plaats vindt, in plaats van in de bloei van ons leven.
Ongelooflijk
Bij het onderzoek is een aantal recent ontwikkelde stoffen op muizen getest. Die stoffen moesten ervoor zorgen dat oude cellen zouden worden ‘opgeblazen’ (gedood en verwijderd). Na inname van het middel bleken de oude cellen inderdaad te reageren zoals gehoopt en doodden en verwijderden ze zichzelf, zodat geen ophoping meer plaats kon vinden.
De muizen gingen na behandeling bovendien een stuk harder rennen en leefden met pit en herwonnen energie langer dan gewoon voor hen was.
Lees ook: Winactie: drink je jong met Pure Gold Collagen
Dat duurt nog even
Een geweldige doorbraak, maar, zoals dr. Peter de Keizer, medisch geneticus aan de Erasmus universiteit, ook benadrukt: er moet nog veel meer onderzoek worden gedaan voordat de perfecte behandeling kan worden vastgesteld. Voorlopig is, wat er nu ligt, nog niet veilig voor gebruik op mensen. Maar het is wel een enorme stap om te weten dat wij straks via behandelingen uiteindelijk onze verouderde cellen kunnen laten verwijderen of de negatieve effecten ervan te helpen blokkeren, zodat mensen op een veel gezonder en energieker wijze oud kunnen worden.
Het is nog niet bekend of daarmee ook andere ouderdom gerelateerde aandoeningen als artritis en dementie tegengegaan kunnen worden. Bovendien kan de conditie van de organen, die ook verouderen met de jaren, niet zomaar vervangen worden voor een jongere variant. Er kleven voorlopig dus nogal wat haken en ogen aan.
De Keizer houdt zich als arts onder meer bezig met de bestrijding van tumoren, waarvan de vorming in een aantal gevallen verband houdt met senescence. In het kader daarvan heeft hij de industrie al benaderd om te kijken of hiervoor binnen zijn kliniek ook een trial kan worden opgezet.
Voorzichtig enthousiasme
Er is reden voor voorzichtig enthousiasme, maar de lijst van nog te onderzoeken punten is nog lang. Bovendien moeten naast de voordelen ook de nadelen bekeken worden. Dr. Keizer: "Als je een kapotte auto binnenhaalt voor onderhoud kun je niet volstaan met het slechts verwijderen van de versleten onderdelen, je zult ze ook willen vervangen voor iets anders." (Ofwel: bij een perfecte methode verwijder je niet alleen de senescente cellen maar zorg je ook voor mogelijkheden tot celvernieuwing).
Voor altijd jong, willen we dat wel?
Al deze positieve onderzoeksresultaten luiden in, dat er zeker betrouwbare anti-age methoden op de markt zullen komen die ouderdom gerelateerde problematiek in de toekomst veel beter aan zullen pakken. Maar van een eeuwige jeugd staan we vooralsnog ver verwijderd.
Het is ook maar de vraag of we dat onszelf zouden toewensen.