Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Hoe vaak moet je je haar nu eigenlijk wassen?

Als Robert Redford het nu zou doen… Terug naar kantoor betekent voor de pandemische thuiswerkers even stevig schakelen. Werkkleding is toch wat anders dan thuis in een huispak achter je scherm zitten. Was make-up dragen altijd al zo warm en plakkerig? En kun je nog wegkomen met even een rommelig ...

Hoe vaak moet je je haar nu eigenlijk wassen?

Als Robert Redford het nu zou doen…

Terug naar kantoor betekent voor de pandemische thuiswerkers even stevig schakelen. Werkkleding is toch wat anders dan thuis in een huispak achter je scherm zitten. Was make-up dragen altijd al zo warm en plakkerig? En kun je nog wegkomen met even een rommelig knotje op een Bad Hair Day? Is met een tulband achter je bureau zitten al een optie? 

Haar wassen is voor veel vrouwen een dingetje. Verrukkelijk als de kapper het doet, een bezoeking onder de douche. Je armen worden moe. De shampoo komt geheid in je ogen, dus op de tast verder. Gedoe met conditioners en maskers en dan nog föhnen en stylen – je moet er maar tijd en zin in hebben op de vroege ochtend.

Klem erin en dóór

Wie toch thuiswerkte, heeft er vermoedelijk wel eens een dagje bij gesmokkeld en er met elastiekjes of speldjes even iets van gemaakt. En wie echt aan de luie kant is, zal hebben gemerkt dat ongewassen haar even door een dramatische fase gaat, maar daarna vaak supermakkelijk te leggen is en zowaar nóg wel een paar dagen meekan, met hulp van wat Elnett.

Nu kan je haren wassen je ook een boost geven en het begin zijn van een Really Good Hair Day die een instant goed humeur oplevert, dus het ligt er maar aan hoe je erin staat.

Blijft de vraag hoe vaak je het zou moeten wassen, volgens de experts. En ja, je moet het uiteindelijk wassen, want je hoofdhuid raakt vol dode huidcellen en scheidt talg en oliën uit. Dat gaat rieken en zorgt ervoor dat je haar plat komt liggen, dat wil je óók weer niet.

Was je je haar echter te vaak, dan kan het beschermende laagje op de hoofdhuid sneuvelen. Met eerst een trekkerig, kriebelig gevoel als gevolg. En vervolgens het risico van extra vet haar, omdat de hoofdhuid als een dolle talg gaat aanmaken.

Dit is het advies

In het algemeen kun je ervan uitgaan dat heel dun of heel fijn haar vaker moet worden gewassen (om de dag), dan medium tot dik haar dat meestal op twee keer per week wassen gedijt.

Krullen kunnen vaak met eens per week wassen af. Droog of beschadigd haar was je om de drie, vier dagen. Doe je het vaker, dan droogt het nog verder uit.

5 gouden wastips

  • Style je je haar het liefste nat, was het dan niet elke keer. Gewoon natmaken onder de douche, beetje conditioner erin en uitspoelen kan ook prima.  
  • Grote beurt? Altijd 2 x wassen: een keer om dode huidcellen en stylingproducten weg te werken, de tweede keer om ook de laatste restjes weg te reinigen. Je wast niet zozeer je haar, maar vooral je hoofdhuid.  
  • Conditioner gebruik je op je haarpunten, niet op je hoofdhuid en gebruik niet teveel: de meeste mensen doseren minimaal een eetlepel, terwijl je aan de helft genoeg hebt.
  • Niet te heet spoelen, niet te ruw afdrogen, nat haar niet borstelen, maar met een grove kam ontwarren en liever niet stylen met heel hete tangen.
  • Droogshampoo kan je een dag extra geven, maar zorgt ook weer voor extra producten in je haar, eigenlijk moet je het dat toch de volgende dag alsnog wassen. Your call.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in