Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zoon van de laatste Sjah vol bewondering voor dappere vrouwen in Iran

'Het is een revolutie van vrouwen voor vrouwen, met de steun van Iraanse mannen.' De protesten in Iran zouden het regime van de ayatollahs wel eens het laatste zetje kunnen geven. Die hoop spreekt Reza Pahlavi, de zoon van Farah Diba en de laatste Iraanse sjah die bij de revolutie in 1979 werd ve...

Zoon van de laatste Sjah vol bewondering voor dappere vrouwen in Iran

'Het is een revolutie van vrouwen voor vrouwen, met de steun van Iraanse mannen.'

De protesten in Iran zouden het regime van de ayatollahs wel eens het laatste zetje kunnen geven. Die hoop spreekt Reza Pahlavi, de zoon van Farah Diba en de laatste Iraanse sjah die bij de revolutie in 1979 werd verdreven, uit in een interview. "We moeten rekening houden met de reële mogelijkheid dat het regime niet lang meer bestaat."

In een vraaggesprek met persbureau AFP zegt Pahlavi: "Ik roep al tijden dat het binnen een paar weken of maanden gebeurd kan zijn. We moeten nu al nadenken over een alternatief."

Nieuwe Grondwet

Wat de zoon van de sjah betreft zou dat alternatief een gekozen parlement zijn, dat een nieuwe Grondwet gaat schrijven. Een hoeksteen daarin zou wat hem betreft het verbannen van religie uit de politiek zijn: "Je kan op geen enkele manier een echte democratische orde hebben zonder een duidelijke definitie van de scheiding tussen kerk en staat."

Studentes in wat toen nog Perzië heette, eind jaren zestig

Reza Pahlavi’s grootvader vaardigde al in 1936 een verbod uit op het dragen van hoofddoeken, in navolging van buurland Turkije. De laatste sjah schafte dat verbod weer af en liet het aan de vrouwen om zelf te bepalen of ze een hoofddoek zouden dragen. Dat vrouwen nu het voortouw nemen bij de protesten, vindt Pahlavi fantastisch:

"Het is volgens mij voor het eerst in de moderne geschiedenis dat er een revolutie van vrouwen voor vrouwen plaatsvindt, met de steun van Iraanse mannen, zonen, broers en vaders."

Mahsa Amini

De protesten begonnen na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die was opgepakt door de beruchte Moraalpolitie omdat ze haar hoofddoek niet correct droeg.

Daarom staan vrouwen volgens Pahlavi nu symbool voor de repressie van de ayatollahs: "Ik denk dat de meeste Iraanse vrouwen, als ze kijken naar de vrijheden die vrouwen in de vrije wereld ervaren en uitoefenen, dezelfde rechten voor zichzelf willen."

Net zoals zijn vader vindt Pahlavi het een zaak van de vrouwen zelf of ze een hoofddoek dragen: "Het zou een keuze moeten zijn, een vrije keuze die niet wordt opgelegd omwille van ideologische of religieuze redenen."

Ook Reza's moeder heeft inmiddels haar steun uitgesproken voor de demonstranten. Pahlavi heeft overigens geen interesse om weer de troon te bestijgen in het geval dat het huidige regime omvalt. Weinig Iraniërs, zowel in het land zelf als daarbuiten, zijn voor een terugkeer van het koningshuis: destijds was er óók onderdrukking.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in