Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zomer 2021 draait helemaal om lui tuinieren

De laissez-faire aanpak biedt mooie resultaten. De geluiden klinken al langer: wip de tegels uit je tuin, vergroen de boel en geef de natuur wat meer ruimte. Als ook de Royal Horticultural Society (RHS) hierover begint, weet je dat het menens is met easy gardening en lazy lawns. Het wil zeggen da...

Zomer 2021 draait helemaal om lui tuinieren

De laissez-faire aanpak biedt mooie resultaten.

De geluiden klinken al langer: wip de tegels uit je tuin, vergroen de boel en geef de natuur wat meer ruimte. Als ook de Royal Horticultural Society (RHS) hierover begint, weet je dat het menens is met easy gardening en lazy lawns.

Het wil zeggen dat je de boel een beetje laat versloffen. Grenzen tussen pad en groen vervagen, onkruid bestaat niet, mos geeft best iets extra's aan een terras en alles wat er uit de borders valt, lekker laten liggen: goed voor de grond en alles van salamanders tot insecten en egels zijn er dol op.

Er zal van alles gaan groeien en bloeien en dat trekt weer van alles aan gezoem en gefladder aan

Toegegeven, voor easy gardening moet even een knop om als je iemand bent die het gazon naloopt met de kruimelzuiger en elke ondernemende spriet wegtrekt. Maar je krijgt er wel wat voor terug: meer tijd om gewoon lekker in je tuin te zitten en een tuin die op alle denkbare manieren tot leven komt. Er zal van alles gaan groeien en bloeien en dat trekt weer van alles aan gezoem en gefladder aan.

Met een 'lazy lawn' wordt geen kunstgras bedoeld, eerder dat je je niet gek moet laten maken door eens een gele plek in je gazon deze zomer. Maaien en sproeien vormen een behoorlijke aanslag op het milieu; voor het zicht en om op te lopen is een mengeling van gras en mos ook lekker zacht, zeker als er ook nog wat kleine klaver in de mix zit.

Hecht je toch erg aan gras, plant dan een paar grote pollen siergas. Andere klimaatverandering bestendige planten zijn lavendel, net als kogeldistel, ↑ zonnehoed, kattenkruid, ijzerhard, sedum, agapathus en Mexicaans madeliefje.

Om minder water te verbruiken kun je in de borders extra bodembedekkers inzetten rond de planten en struiken die er staan, zodat er minder vocht kan verdampen. Penningkruid ↑ heeft een prachtige lichte groene kleur en kan tegen een stootje. Dat geldt ook voor alle vetplanten en rotsplanten.

Kruiden als rozemarijn, munt, oregano en kamille komen iets hoger op en hebben wat meer water nodig, maar zijn ook taai en mooi om naar te kijken.

Misschien dat het even wennen is dat het allemaal wat rommeliger oogt, maar je haalt zo wel meer groen en meer leven in je naaste omgeving zonder dat je er heel veel werk aan hebt. En dat biedt weer meer tijd om in het zonnetje naar de bloemetjes en de bijtjes te kijken. Glaasje erbij, niets meer aan doen ?   

Foto (c) Getty Images, Pixabay

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in