Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zo heb je ineens álle tijd om veel te lezen

Het liefst zou je ál die goede boeken die verschijnen willen lezen. Maar ja, waar haal je de tijd vandaan? Lees dit dan even, je zult verbijsterd zijn als ziet hoeveel boeken je per jaar zou kúnnen lezen. Toen ik begin dit jaar op Facebook zette dat ik een boekenclub wilde, kwamen er meteen vrij ...

Zo heb je ineens álle tijd om veel te lezen

Het liefst zou je ál die goede boeken die verschijnen willen lezen. Maar ja, waar haal je de tijd vandaan? Lees dit dan even, je zult verbijsterd zijn als ziet hoeveel boeken je per jaar zou kúnnen lezen.

Toen ik begin dit jaar op Facebook zette dat ik een boekenclub wilde, kwamen er meteen vrij veel reacties binnen van enthousiaste vrouwen. Die allemaal graag meer wilden lezen maar een beetje stok achter de deur nodig hadden. Want ja, weinig tijd en druk en dan komt het er steeds niet van. Voor je het weet ben je weer verstrikt in een Netflixserie. Inmiddels zijn we vijf boeken verder en we hebben er lol in. 

Boekenclub

Zelf lees ik naast de boekenclub nog van alles. Zo heb ik net De Testamenten van Margaret Atwood uit, het langverwachte vervolg op The Handmaid’s Tale (waarvan ik de serie op Videoland zag), net zo bizar en bloedstollend spannend. Nu ben ik bezig in Het feest van Elizabeth Day, over Martin en Ben, een arbeiderszoon en de golden boy uit een aristocratische familie. Met een geheim. In een typisch Brits upper class decor. Zo'n verhaal waar je telkens weer naar terug wilt keren, zoals een van mijn boekenclubvriendinnen appte. Voor de volgende bijeenkomst lezen we Serotonine van Michel Houellebecq, de tegendraadse Franse schrijver, geen lichte kost, en ik merk dat ik even een aanloop nodig heb om er aan te beginnen.

Te mooi om waar te zijn

Omdat ik alleen woon en vooral thuis werk, ben ik flexibel en kan ik best veel tijd vrijmaken om te lezen. Toch kan het altijd beter, vind ik. Dus toen ik een artikeltje tegenkwam dat beloofde dat ik 200 boeken per jaar zou kunnen lezen, klonk dat te mooi om waar te zijn. Toch kan het, en het is zelfs veel simpeler dan je zou denken.

200 boeken per jaar

Reken even mee: we lezen gemiddeld 200-400 woorden per minuut, dat is uitgezocht. Een non-fictieboek heeft meestal zo’n 50.000 woorden, bij fictie kan dat nogal variëren.

200 boeken x 50.000 woorden = 10 miljoen woorden.

Deel dit door 400 = 25.000 minuten. 25.000 minuten = 417 uur.

Dat is alles.

Hier haal je die tijd vandaan

Alles? Maar waar halen we die 417 uren dan in hemelsnaam vandaan? Nou. Als je bedenkt dat we gemiddeld 1,5 uur per dag aan social media besteden en bijna 2,5 uur per dag tv kijken, kom je in een jaar al op 1.460 uur, waarin je dus ook had kunnen lezen. Sterker nog: je zou in die tijd zelfs zo’n 35.000.000 woorden kunnen lezen, dat is ongeveer 700 boeken! Dus geen tijd hebben is absoluut geen excuus meer. Fijn om te weten, toch?

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in