Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zó blijft je tuin mooi in tijden van droogte

De natuur snakt naar een paar stevige buien… Het is onheilspellend nieuws voor de liefhebbers van een groene tuin: het neerslagtekort is inmiddels groter dan in 1976 en dat was het droogste jaar ooit gemeten. En dan moet de zomer nog komen – hoe hou je in vredesnaam je tuin mooi als er een sproei...

Zó blijft je tuin mooi in tijden van droogte

De natuur snakt naar een paar stevige buien…

Het is onheilspellend nieuws voor de liefhebbers van een groene tuin: het neerslagtekort is inmiddels groter dan in 1976 en dat was het droogste jaar ooit gemeten. En dan moet de zomer nog komen – hoe hou je in vredesnaam je tuin mooi als er een sproeiverbod dreigt? Zeven tips om meteen mee aan de slag te gaan.

  • Zorg voor beschutting en breek de wind. Wind droogt extra uit, bescherm je tuin met een schutting of haag. Een beukenhaag, olijfwilg en steenlinde zijn redelijk goed bestand tegen droogte.
  • Heel populair nu de zomers steeds warmer worden: tentzeil dat je over een groot deel van de tuin kunt uitschuiven. De extra schaduw is ook fijn voor je planten.
  • Bedek de bodem om onnodig uitdrogen te voorkomen. Dat kan met bodembedekkers (kruiptijm, stekelnootje, smeerwortel of kruipende vlasbloem zijn droogtebikkels), maar ook met mulch, schelpen, stenen of speciale matten die water doorlaten.
  • Even niet schoffelen: omgewoelde grond droogt nog verder uit. Trek wel onkruid weg: dat onttrekt vocht aan de grond die ook naar je sierplanten kan.
  • Bewater in de avond of beter nog, in de vroege ochtend, als het water niet meteen verdampt. Om water te sparen, giet je alleen rond de wortels in de volle grond. Goed om te weten: liever een tot twee keer een hele plens geven, dan elke dag een beetje. 
  • Nog een water-bespaar-tip: snij de onderkant van een plastic fles af, sla met een priem een of twee gaatjes in de dop en graaf de fles pal naast (of achter) de plant in. Vullen met water dat zo diep de grond indruppelt, bij de wortels, waar het vocht het nuttigst is. Het reservoir bijvullen doe je gewoon met de gieter of tuinslang.
  • Voor de lange termijn: kijk of je je tuin wat kunt 'mediterraniseren'. Vetplantjes, lavendel en zonnehoed, siergrassen en ligustrum kunnen goed tegen droogte en bieden toch groen en kleur.  

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in