Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Worden we door deze test straks met gemak 100 jaar?

Eén simpele bloedtest om ziektes te slim af te zijn en zo gezond oud te worden? Nog even en het kan. Zou (de hypochonder in) je ook wel willen weten of jouw lichaam aanleg heeft voor bepaalde nare kwalen of aandoeningen, die vooral bij het ouder worden de kop op steken? Zodat je op tijd kunt anti...

Worden we door deze test straks met gemak 100 jaar?

Eén simpele bloedtest om ziektes te slim af te zijn en zo gezond oud te worden? Nog even en het kan.

Zou (de hypochonder in) je ook wel willen weten of jouw lichaam aanleg heeft voor bepaalde nare kwalen of aandoeningen, die vooral bij het ouder worden de kop op steken? Zodat je op tijd kunt anticiperen met aangepaste leefgewoonten en blakend de 100 haalt. 

Een groep experts aan de Universiteit van Boston claimt een bloedtest te hebben ontwikkeld waarmee je via je biomarker (dat is een indicator in je lichaam om eigenschappen te meten, zoals de kans op bepaalde ziektes) kunt voorspellen hoe groot en welke kans jij hebt op het ontwikkelen van ziektes zoals kanker, hart- en vaatziekten of diabetes type 2. 

Onze zwakke plekken

Als dit werkelijk klopt, weten wij straks dus allemaal wat onze zwakke plekken zijn en kunnen we die precies de aandacht geven die nodig is, zodat we een veel kleinere kans lopen op nare gezondheidsproblemen. Met name als we ouder worden. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Maar hoe werkt dat dan? 

Biomarkers als toekomstvoorspellers 

Voor dit onderzoek zijn de biomarkers van 5000 bloedmonsters onderzocht. Er is een analyse gemaakt op basis van de te verwachten gezondheidsontwikkeling van deze groep voor de komende acht jaar. Met name ouderdom gerelateerde kwalen als kanker, diabetes en hartfalen kwamen naar voren. Ze vonden 26 verschillende ‘voorspellende’ biomarker karakters. Die dus alle 26 iets kunnen zeggen over de aanleg voor bepaalde aandoeningen. 

Bekijk ook: Video: Zo ziet de wereld eruit als je kleurenblind bent

Voor altijd gezond?

Al deze karakters samen geven een duidelijk beeld van de manier waarop mensen inwendig oud worden en bieden ons, door zoveel te leren over aanleg, de mogelijkheid langer (of überhaupt) gezond te blijven. Zowel op verstandelijk als op lichamelijk gebied. Deze nieuwe methode van meten op vatbaarheid voor specifieke ziektes, is de eerste die middels moleculair onderzoek verloopt. 

Op naar de fitte 100 jaar

Er bestaan al wel manieren om gezondheidsrisicometing te doen, maar met dit laatste onderzoek is een flinke stap vooruit gezet nu - door middel van bepaalde patronen - aangetoond kan worden hoe (gezond) iemand waarschijnlijk oud zal worden en voor welke ziektes of aandoeningen hij of zij precies aanleg vertoont. 

Meer onderzoek bij grotere groepen mensen is nog nodig om tot echt betrouwbare resultaten te komen, aldus professoren Sebastiani en Perls, die erover publiceerden. Maar een eerste stap in de goede richting is gezet. 

Wie weet testen wij over een paar jaar allemaal via bloedonderzoek waar onze zwakke plek ligt. Voor wat betreft onze neiging naar bepaalde aandoeningen dan. Op naar de fitte en vitale 100 jaar!