Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wens je de eeuwige jeugd? Rotterdamse wetenschappers ontwikkelen verjongingskuur

Tegenwoordig kan de mens behoorlijk veel processen en gebeurtenissen in het leven beïnvloeden, maar ‘ouder worden’ tegengaan, is nog niemand gelukt. Tot nu. Wetenschappers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben namelijk - geloof het of niet - een heuse verjongingskuur ontwikkeld. Lees ook: Goed o...

Wens je de eeuwige jeugd? Rotterdamse wetenschappers ontwikkelen verjongingskuur

Tegenwoordig kan de mens behoorlijk veel processen en gebeurtenissen in het leven beïnvloeden, maar ‘ouder worden’ tegengaan, is nog niemand gelukt. Tot nu. Wetenschappers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben namelijk - geloof het of niet - een heuse verjongingskuur ontwikkeld.

Lees ook: Goed om te weten, deze negen beste tips uit alle diëten

Terug in de tijd

Ze zijn erin geslaagd om bejaarde muizen (omgerekend in mensenjaren zo’n tachtig jaar oud) niet alleen fitter, maar ook daadwerkelijk jonger te maken.  Waarom ‘muizen’? Omdat tachtig procent van het genetisch materiaal van de mens overeen komt met dat van een muis.

Waanzinnig resultaat

Nadat bioloog Peter de Keizer de muizen Proxofim, een door hem zelf ontwikkeld ‘wondermiddel’ had toegediend, gingen de muizen er zienderogen op vooruit. Hun vacht werd voller, ze renden twee tot drie keer zoveel in het muizenrad en ook hun nierfunctie verbeterende aanzienlijk.

“We werken al vijftien jaar met muizen, maar ze waren altijd oud en suf”, aldus De Keizer in het AD. “Nu moest ik ze in een kooi zetten, omdat ze er anders vandoor gingen, net als jonge muizen.” 

Wanneer mogen wij?

Helaas voor iedereen die dolgraag de eeuwige jeugd heeft: het is nog niet duidelijk of De Keizer’s middel in de toekomst ook op mensen kan worden toegepast. “Dat zou prachtig zijn, maar dat durf ik niet te zeggen”, zegt hij tegen de krant. “We zien dat bij de muizen de tijd wordt teruggedraaid – ze worden daadwerkelijk jonger, maar we weten niet of ze hierdoor ook langer leven.” De tijd zal het leren, we houden het in ieder geval scherp de gaten.