Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wat gaat het prijsplafond voor jouw energierekening doen?

Pak je rekenmachine erbij, we gaan even grondig aan de slag!  Goed nieuws: de energierekeningen gaan omlaag. Met het prijsplafond helpt het kabinet consumenten die worstelen met de de hoge energieprijzen. Het plan wordt vandaag tijdens Prinsjesdag officieel gepresenteerd. Welke besparing zie jij ...

Wat gaat het prijsplafond voor jouw energierekening doen?

Pak je rekenmachine erbij, we gaan even grondig aan de slag! 

Goed nieuws: de energierekeningen gaan omlaag. Met het prijsplafond helpt het kabinet consumenten die worstelen met de de hoge energieprijzen. Het plan wordt vandaag tijdens Prinsjesdag officieel gepresenteerd. Welke besparing zie jij terug op jouw energierekening? Independer energie-expert Joris Kerkhof legt het uit in dit artikel.

Prijsplafond

Het idee achter het prijsplafond is dat er een maximaal tarief komt voor energie. Er wordt dan gerekend met het tarief van januari, vlak voor het begin van de oorlog in Oekraïne.

Het januari tarief geldt dan tot een bepaald verbruik. De overheid gaat waarschijnlijk uit van het een verbruik van ongeveer 2500 kWh stroom en 1200 m3 gas per jaar. Verbruik je meer dan die grens? Dan betaal je voor dat deel wel de actuele hogere marktprijs. Zo worden huishoudens nog steeds gemotiveerd om zuinig met energie om te gaan. Of om te verduurzamen met energiebesparende maatregelen, zoals isolatie.

Officieel gaat het plafond per 1 januari 2023 in en loopt het waarschijnlijk het hele jaar door. Voor november en december wordt het maandbedrag alvast verlaagd door de energieleveranciers. De overheid compenseert energieleveranciers voor het verschil tussen de actuele hoge marktprijs en de tarieven die in rekening worden gebracht bij consumenten. Dit tot het hierboven genoemde verbruik.

Wat betekent dit voor jou?

Heb je een klein appartement dat goed geïsoleerd is? Dan kan het prijsplafond betekenen dat de hele energierekening omlaag gaat. Heb je een groot huis met hoog energieverbruik? Dan betaal je alleen voor het eerste deel (waarschijnlijk 2500 kWh stroom en 1200 m3 gas) minder en voor de rest van het verbruik de actuele marktprijs.

Benieuwd wat het prijsplafond betekent voor jouw portemonnee? Wij hebben een berekening* gemaakt voor drie verschillende situaties: als je minder, meer, of precies gemiddeld energie verbruikt.

Let op: de berekeningen zijn op basis van eerder genoemde januari tarieven. Zodra de overheid de tarieven voor onder het plafond definitief bekend heeft gemaakt, passen we de berekeningen aan waar nodig.

Huishouden met laag verbruik (1500 kwh en 500 m3)

Uit onze berekening blijkt dat de maandelijkse energierekening na invoering van het prijsplafond uitkomt op zo’n 104,29 euro per maand. Dit is een besparing van 83,50 euro per maand ten opzichte van het maandbedrag dat dit huishouden had moeten betalen zonder prijsplafond.

Gemiddeld huishouden (2500 kwh en 1200 m3)

Uit onze berekening blijkt dat de maandelijkse energierekening na invoering van het prijsplafond uitkomt op zo’n 242,98 euro per maand. Dit is een besparing van 175,83 euro per maand ten opzichte van het maandbedrag dat dit huishouden had moeten betalen zonder prijsplafond.

Huishouden met hoog verbruik (6000 kWh en 2500 m3)

Uit onze berekening blijkt dat de maandelijkse energierekening na invoering van het prijsplafond uitkomt op zo’n 764,85 euro per maand. Dit is een besparing van 175,84 euro per maand ten opzichte van het maandbedrag dat dit huishouden had moeten betalen zonder prijsplafond.

Huishouden van het gas af (7000 kWh en 0 m3)

Uit onze berekening blijkt dat de maandelijkse energierekening na invoering van het prijsplafond uitkomt op zo'n 175,33 euro per maand. Dit is een besparing van 165,92 euro per maand ten opzichte van het maandbedrag dat dit huishouden had moeten betalen zonder prijsplafond.

Welke energieplannen zijn er nog meer?

In ruil voor het prijsplafond gaat de eerder aangekondigde korting op de energiebelasting van tafel en de btw mogelijk ook weer terug naar 21%. Er komt wel een energietoeslag van € 1300 voor mensen met een minimuminkomen. Daarnaast komt er een noodfonds voor huishoudens die de energierekening niet meer kunnen betalen. Ook wil minister Jetten dat energieleveranciers weer meerjarige contracten gaan aanbieden. Er wordt nog gewerkt aan de concrete plannen om dat mogelijk te maken.

*Uitleg bij berekeningen:

-       Voor het januari tarief hebben we gekeken naar het kale leveringstarief dat nieuwe klanten in januari 2022 moesten betalen voor een nieuw contract: € 1,30 per m3 gas en € 0,32 per kWh stroom.

-       Voor de huidige tarieven zijn we uitgegaan van een inschatting van het gemiddelde kale tarief dat klanten nu voor een bestaand contract betalen: € 2,50 per m3 gas en € 0,60 per kWh stroom. Per huishouden kan dit tarief en verbruik natuurlijk verschillen. Kijk goed naar je eigen verbruik en het tarief dat nu betaalt (en gaat betalen) om precies te weten wat het prijsplafond voor jou betekent.

-       Bij de berekening is nog gerekend met de BTW op 9% en de belastingen van 2022. Vanaf 1 januari 2023 wijzigen de BTW en energiebelasting. Naar alle waarschijnlijkheid gaat de BTW weer naar 21%. Hoe hoog de energiebelasting op gas en stroom wordt, weten we vanmiddag.

-       De uitgebreide berekening vind je op deze pagina

Bron: Independer 

Infopagina: berekeningen prijsplafond energie: