Goed voorbereid op de poolkou? Check!
Het was de afgelopen dagen haast niet voor te stellen met 10-12 graden en narcissen die de grond uit knallen, maar vanaf het weekend is er een serieuze vorstperiode en veel sneeuw op komst: plaatselijk misschien wel 20 centimeter. En dat is behoorlijk bijzonder, weet weerman Gerrit Hiemstra. "Dit maken we in Nederland zelden mee."
De grote omslag komt door een lagedrukgebied vanuit het zuiden. Hierdoor komt de wind uit het oosten, waardoor er zaterdagavond in eerste instantie in het zuiden regen en later ook sneeuw gaat vallen. In de nacht kan er op veel plaatsen in het land 15 tot 20 centimeter sneeuw vallen, in combinatie met een stevige oostenwind (windkracht 5 tot 7). Dat voelt dus alsof je in Siberië staat #BeastFromTheEast
Zondag wordt het volgens Hiemstra 3 tot 4 graden onder het vriespunt en die nacht wordt het -7. Op sociale media komen zelfs weermodellen met extremen van -17 voorbij. Daar gaat Hiemstra niet in mee.
"De weermodellen waar mensen op sociale media en dergelijke hun voorspellingen op baseren zijn vrij beschikbaar. Het is belangrijk dat je de weermodellen goed interpreteert, op basis van ervaring en kennis."
Vorst tot eind volgende week
Volgens Hiemstra houdt de vorst in ieder geval aan tot en met volgende week donderdag. Wat er daarna gebeurt, is volgens de weerman nog te onzeker om te voorspellen.
Maar zeker is dat deze hoeveelheid sneeuw in combinatie met de sterke wind zelden voorkomt in Nederland. "Misschien eens in de twintig jaar."
Goed, hoe blijf je lekker warm als je er even uitgaat voor een ommetje of boodschappen?
- Hou je voeten warm en droog. Dit is het moment om je snowboots van zolder te halen. Heb je die niet, denk dan aan wollen sokken en wissel steeds van schoenen, zodat ze tussendoor goed op kunnen drogen.
- Voor gemiddeld 10 euro koop je een paar wintergrips of snow steps, elastische ijzertjes die je om je schoenen kunt spannen voor meer houvast als het glad is #antislip
- Moet je lang buiten staan, bijvoorbeeld op een perron of bij een bushalte, steek dan een stuk dik karton in je tas om op te staan. Dat scheelt enorm in optrekkende kou.
- Laagjes zijn lekker: de tussenliggende lucht isoleert een beetje. Dus: een maillot onder een broek en een T-shirt onder je trui.
- Handen zijn gevoelig voor kou. Wanten zijn het warmst, maar niet altijd het handigst. Is het redelijk droog met weinig wind, dan blijven je handen het warmst in gebreide handschoenen. Bij een stevige oostenwind heb je echter meer aan een paar gevoerde leren handschoenen. Moet je ze nog aanschaffen: kies een grotere maat, ook hier helpt een luchtlaagje.
- Via je hoofd verlaat veel warmte het lichaam. Zet dus een warme muts op, liefst een die ook je oren beschermt, zoals een pilotencap. Je oren zijn het meest kwetsbaar voor kou; wil je geen muts, bescherm ze dan met bijvoorbeeld een hoofdband.
- Alvast klaarzetten: sneeuwschuiver, strooizout, antivriesdeken voor de voorruit, handveger om de auto mee schoon te maken en het is handig de slotontdooier bínnen te zetten (en dus niet in het handschoenenkastje waar ie meestal wordt bewaard).
- Het rubber van je portier even goed drogen en dan inspuiten met bakspray of rubberspray en het vriest niet vast (véél simpeler dan insmeren met zuurvrije vaseline).
Foto (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in