Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Met deze truc wordt een eitje pellen makkelijker dan ooit

Blijft de schil bij jou altijd aan het ei plakken? Dat is nu verleden tijd.

Ei pellen

Je herkent de frustratie ongetwijfeld: bij het pellen van je gekookte eitje krijg je de schil nauwelijks los. Soms blijft er daardoor zelfs maar weinig over van je ei, en dat is hartstikke zonde natuurlijk! Dat moet toch anders kunnen?

Ei pellen

Laten we bij het begin beginnen: waarom zijn sommige eieren zo onmogelijk te pellen? Nou, dat heeft alles te maken met de versheid van het ei. Naarmate eieren ouder worden, stijgt de pH-waarde van het eiwit, en bovendien verliest het ei geleidelijk vocht door de schaal heen. Er ontstaat dan lucht tussen het eiwit en de schaal, en daardoor laat deze een stuk sneller los. Eieren die al wat langer liggen, zijn dus makkelijker te pellen dan verse eitjes.

Kakelvers of niet, we willen onze eieren natuurlijk het liefst altijd moeiteloos kunnen pellen, zónder dat we achterblijven met een lelijk en incompleet ei. Gelukkig zijn daar een aantal handige trucjes voor!

Laten schrikken

Het is waarschijnlijk het meeste bekende trucje van allemaal: je eieren laten schrikken. Direct na het koken van de eieren kun je ze het beste onderdompelen in koud water. Door de snelle temperatuursverandering krimpt het eiwit een beetje, waardoor deze makkelijker los komt van de schaal. Bovendien blijft het eiwit beter intact omdat deze verstevigd wordt door de kou. Enne, dat betekent minder frustraties bij het pellen!

Tikken met lepel

Voor deze tweede tip heb je bijna niks nodig, behalve een lepel. Nog voordat je je ei kookt, sla je een paar keer voorzichtig op het ei met de bolle kant van de lepel. Als je goed luistert, hoor je op een gegeven moment het vliesje onder de schil breken, en dat is precies de bedoeling! Pas wel op dat de schil zelf niet breekt natuurlijk.

Na het breken van het vliesje, kook je je ei gewoon zoals je dat normaal ook zou doen. Je zult merken dat de schil er bij het pellen en stuk makkelijker af gaat. Bovendien blijft het vliesje niet aan je ei kleven. Super handig, dus!

Overige tips

Wil je er écht helemaal zeker van zijn dat jouw eieren makkelijk te pellen zijn? Dan zijn er nog een aantal andere trucjes die je kunt testen. Probeer bijvoorbeeld eens de blaastechniek: na het schrikken van het ei maak je de onderkant van de eierschaal kapot en blaas je hier even goed op. Zo ontstaat er lucht tussen de schaal en het eiwit. Of voeg de volgende keer een beetje baking soda toe aan het kookwater, waardoor de eierschaal in grotere stukken losbreekt van het ei. Zo wordt het pellen appeltje-eitje!

Lifestyle
  • RTL Nieuws
  • Adobe Stock
  • Instagram @handigetips__