Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Tips op veelzijdig Ameland, van culinair tot natuurgebied

Wanneer je aan komt rijden over de dijk en de zee tevoorschijn piept, schiet je vanzelf al in de ontspanningsmodus. Ameland is het ultieme home away from home-eiland. Met gezellige dorpjes waar het uitstekend shoppen is en restaurants om uren te dineren en een onvergetelijk likeurtje te drinken, ...

Tips op veelzijdig Ameland, van culinair tot natuurgebied

Wanneer je aan komt rijden over de dijk en de zee tevoorschijn piept, schiet je vanzelf al in de ontspanningsmodus.

Ameland is het ultieme home away from home-eiland. Met gezellige dorpjes waar het uitstekend shoppen is en restaurants om uren te dineren en een onvergetelijk likeurtje te drinken, het Nobeltje.

Hotspots op Ameland

Het strandpaviljoen in Ballum heeft een verfijnde kaart en sympathieke bediening. Check buiten het seizoen wel even of ze open zijn voor je erheen gaat. 

Het enorme terras van Van Heeckeren in Nes is verwarmd, zodat je elk seizoen de hele middag lekker kunt lunchen, borrelen en mensen kijken. De eigenaren hebben ook een ontzettend fijn gelijknamig hotel iets verderop. 

Doen

Ameland is zo’n 27 kilometer lang; een fietstocht van de ene naar de andere kant is prima te doen. Bij tegenwind raden we een elektrische fiets aan, want de duinen zijn dan onverbiddelijk.

Ook leuk: van strandpaviljoen naar strandpaviljoen wandelen en jezelf steeds een kop koffie in het vooruitzicht stellen. Het mooiste stuk om te lopen is dat tussen Ballum en Hollum – voor een heerlijk alleen-op-de-wereldgevoel.

Nobeltje

Dit likeur bestaat al sinds 1902 en is nog net zo lekker als toen. Een must tijdens een bezoek aan Ameland.  

Ontdekken

Je kunt de vuurtoren bezoeken of robben spotten tijdens een boottocht, maar nóg mooier zijn de demonstraties van de paardenreddingsboot.

Vroeger trok een tiental ijzersterke paarden de reddingsboot op zee bij een scheepsramp of als er een drenkeling te water was. De paarden zijn intussen vervangen door motorboten, maar een paar keer per jaar (kijk voor data op www.vvvameland.nl) krijgt het publiek een demonstratie van de historische reddingsoperatie.

Een andere bezienswaardigheid is ‘t Oerd, een uniek natuurgebied vol planten en vogels die je nergens anders ziet. Helemaal aan het eind van de route vind je de Oerdblinkert, een uitkijkpunt op het allerhoogste duin, waar het magnifieke uitzicht je mond ongegeneerd doet openvallen.

Hier is het goed overnachten op Ameland

Zee van Tijd in Nes is een plek waar je nooit meer weg wilt, met een heerlijk ontbijt. Tip: vraag naar een van de kamers op de begane grond; die hebben een eigen terrasje. 

Ook leuk: zelf een huisje huren. Dat kan op een vakantiepark, maar je kunt ook een van de charmante particuliere woningen huren die tussen Buren en Nes aan de Zwarteweg liggen. Voel je je meteen een eilandbewoner. 

Hotel Nobel is niet alleen de plek waar het beroemde Nobeltje ooit werd bedacht, het is ook een hotel waar je goed in de watten wordt gelegd. Met een gezellig café, waar je glas wijn extra lekker smaakt voor de open haard. De kerksuites van het hotel zijn dé designplek op het eiland.

Beeld; Hollandse Hoogte

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in