Stem mee: wat wordt de Nationale Bloem van Nederland?

shortlist nationale bloem
© Vroege Vogels

We opperden eerder nog een wild card voor de tulp, maar die is afgevallen, omdat het al de nationale bloem van Turkije is, waar ie vandaan komt.

Dit is de shortlist

Welke bloemen maken dan nog wel kans? Deze vijf kandidaten kregen samen 40% van de ruim 25.000 stemmen en vormen dus samen de shortlist: het madeliefje, de pinksterbloem, de paardenbloem, het fluitenkruid en de wilde kievitsbloem

Je kunt nog stemmen!

Een van deze beauty's zal dus worden verkozen tot Nationale Bloem, op zondagochtend 4 juni tijdens de live-uitzending van radioprogramma Vroege Vogels. Je kunt overigens nog stemmen tot en met vrijdag 2 juni 2023.

Je vindt ze bijna overal 

Opvallend aan de shortlist is dat vier van de vijf soorten algemeen voorkomen in Nederland. Alleen de wilde kievitsbloem (die soms wel ‘Goudse tulp’ wordt genoemd) staat op de Rode Lijst te boek als kwetsbaar.

De andere soorten zijn zo algemeen dat ze soms zelfs als onkruid worden gezien. Waaruit je zou kunnen opmaken dat onkruid eigenlijk gewoon niet bestaat. Hoe de nieuwe nationale bloem in het zonnetje zal worden gezet, is nog niet bekend.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in