Slim shoppen in de sale doe je zó

Slim shoppen in de sale doe je zó

Het draait allemaal om de 'cost per wear'.

Of je nu online de uitverkoop aan het doorklikken bent of even over de grens bent gesneakt, feit is dat er leuk wordt afgeprijsd.

Slim shoppen in de sale doe je zó

Toch is het verstandig je niet blind te staren op zoiets als '60% korting!' De echte prijs van een kledingstuk wordt niet bepaald door wat je afrekent, maar door de 'cost per wear' (CPW), het aantal keren dat je het draagt.

Wat is de Cost Per Wear?

Stel, je slaat dertig euro stuk aan een paarse laarzen met een killer hak. En 300 euro aan een camel colbert. De laarzen lijken in eerste instantie goedkoper, maar vermoedelijk zul je ze niet zo vaak dragen, want paars past niet overal bij, plus: killer hakken.

Slim shoppen in de sale doe je zó

Het colbert, daarentegen, heeft de potentie om veel en vaak van het hangertje te komen. Draag je het 30 keer, dan kost het colbert nog maar een tientje. Blijven de laarzen na twee keer dragen in de kast (nogmaals: killer hakken!) dan kosten ze je 15 euro.

CPW shoppen doe je zo

1 Voor je iets in je karretje legt, weeg je het even af tegen wat je al hebt.

  • Wijkt het voldoende af?
  • Kun je het combineren met stukken die je al hebt?
  • Is het echt je kleur / smaak / stof?

2 Probeer in te schatten hoe vaak je het zult dragen

  • Is het supermodieus of kun je het over twee jaar nog aan?  
  • Is het iets wat je alleen naar een speciale gelegenheid zult aantrekken of kun je er ook mee naar je werk of naar een afspraak?
  • Is het specifiek geschikt voor de winter of de zomer, of zou je het met een beetje improviseren ook in andere seizoenen kunnen dragen?

3 Komen er nog kosten bij?

  • Bestel je het uit het buitenland zodat er nog shipping en invoerrechten bij komen?
  • Kun je het zelf wassen of moet het naar de stomerij?
  • Gaat het meteen passen of moet je er nog even mee langs de kleermaker?

Zo kun je een aardige inschatting maken van de CPW. Kun je met de prijs leven, meteen doen. Voelt het toch aan de hoge kant, dan kun je beter nog even verder zoeken.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in