Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Slachtoffer van een datalek? Dit moet je doen!

Ben je slachtoffer van een datalek, wees dan niet afwachtend, maar onderneem zo snel mogelijk actie en bescherm jezelf.

Datalek cybersecurity

De laatste dagen is het woord 'datalek' alom in het nieuws. Gegevens van honderdduizenden Nederlanders die meededen aan marktonderzoeken zijn mogelijk gestolen. Het gaat om klanten van VodafoneZiggo en de NS, zorgverzekeraar CZ en bezoekers van International Film Festival Rotterdam en De Vrienden van Amstel Live.

Oplichters zijn dol op datalekken

Datalekken kunnen criminelen helpen bij hun oplichtingspraktijken, zoals identiteitsfraude, diefstal, hacks, phishing of babbeltrucs. Denk aan appjes of sms’jes waarin criminelen zich voordoen als een familielid dat vraagt om geld. Of je nu slachtoffer bent van een datalek of niet, het is altijd slim om argwanend te zijn en je weerbaarheid op het gebied van digitale veiligheid te vergroten.

Wees kritisch en weerbaar

Vul online bijvoorbeeld alleen de hoognodige informatie in bij het aanmaken van accounts of het invullen van vragenlijsten. Zoiets als je geboortedatum hoeft een bedrijf niet te weten, ze willen alleen maar graag dat je het invult zodat ze je rond je verjaardag als 'cadeautje' korting of een speciale aanbieding willen sturen.

Sterke wachtwoorden, graag

Het is de hel, maar het moet: gebruik voor elke site en elk account een ander wachtwoord. En dan niet iets voor de hand liggends, maar een sterk wachtwoord vol variatie en speciale tekens. Gebruik een online wachtwoordkluis of gewoon old school een wachtwoordenboekje op papier. Tweestapsverificatie, zoals een sms met een controlecode, voorkomt dat cybercriminelen meteen kunnen inbreken als ze toch een wachtwoord weten te bemachtigen. Ben je slachtoffer van een datalek, dan zul je zo snel mogelijk je wachtwoorden moeten veranderen.

Snel = spijt 

Als je wordt gebeld of geappt door iemand die wil dat je snel iets doet ('We zien onregelmatigheden op uw rekening') moeten alle alarmbellen gaan rinkelen.  

Zelf inloggen

Behandel elk verzoek dat met betalen, overboeken of inloggen heeft te maken met argwaan. Laat je niet overtuigen door persoonlijke gegevens die in een bericht of telefoontje worden genoemd. Bij twijfel, leg neer of verbreek de verbinding. Ga niet in op mailtjes, sms’jes of telefoontjes van 'je bank' die je iets opdragen. Log ook niet in via een linkje in een bericht. Controleer berichten door zelf in te loggen via de bank-app of beveiligde omgeving op de website.

Check het datalek

Ga met enige regelmaat of je data onderdeel zijn van een bekend lek. Dit kan onder meer via haveibeenpwned.com en scatteredsecrets.com.

Overigens, als jouw mailadres of 06-nummer niet voorkomt op deze sites, kunnen je gegevens wel zijn gelekt. Sommige datalekken zijn niet openbaar en alleen in handen van criminelen. Of het lek is nog niet ontdekt: blijf dus waakzaam.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Lifestyle
  • Getty Images