‘Rik Wouters en het Huiselijke Utopia’ past verrassend goed bij de anti-fast fashion beweging
In het ModeMuseum Antwerpen (MoMu) is nu de nieuwe tentoonstelling
‘Rik Wouters en het Huiselijke Utopia’ te zien. Het modemuseum werkte hiervoor samen met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten en toont hoe de schilderijen van Rik Wouters perfect aansluiten bij stukken van Belgische modeontwerpers.
Rik Wouters is een Belgische schilder en beeldhouwer die een deel van zijn korte bestaan in Amsterdam doorbracht. De tentoonstelling eert hem in het jaar dat hij honderd jaar geleden overleed. Rik Wouters en het Huiselijke Utopia is opgedeeld in verschillende huiselijke taferelen: van de tienerkamer tot de zitkamer. In elke ruimte wordt een schilderij van Wouters gecombineerd met ontwerpen van Belgische modeontwerpers. Sommige onderdelen zijn als het ware geadopteerd door bepaalde ontwerpers zoals het Atelier door Jan-Jan van Essche, het Lijnenspel door Christian Wijnants en In het Woud door Veronique Branquinho.
Huiselijke taferelen in de mode
De tentoonstelling begint met een reeks foto’s van ateliers. Die introduceren de link met modeontwerpers, die net als Wouters vaak een plek van rust zoeken in de gejaagde (mode)wereld. Het huiselijke tafereel is daar een uitgelezen onderwerp voor. Zo maakte Dirk van Saene voor een collectie gebruik van theedoeken en tafellakens. Maar er zijn ook directere links te vinden tussen de ontwerpers en de schilder. In 2001 bracht Dries van Noten nog een ode aan hem met zijn collectie vol bloemmotieven, gebaseerd op de verfstreken van Wouters.
Multidisciplinaire vergelijking
Een van de Antwerpse Zes, de multidisciplinaire Dirk van Saene, heeft een eigen ruimte gekregen waarin hij een overzicht geeft van zijn carrière. In de ronde hoek van het museum staan vijftien silhouetten en een ronde bank bekleed met een door Saene zelf ontworpen tapijt. Het tapijt bestaat uit zeer persoonlijke elementen uit het dagelijks leven als de katten van de buren en de planten in zijn tuin - nog een aspect wat hij met Rik Wouters deelt naast hun multidisciplinaire werk.
Draag een schilderij
De Belgische ontwerper Christian Wijnants heeft voor MoMu Antwerpen en La Maison Victoir een jurk ontworpen naar een van de bekendste werken van Wouters genaamd ‘Rode Gordijnen’ waarin zijn vrouw Nel te zien is in een jurk met rode strepen. De witte jurk met rode verfstrepen kan zelf in elkaar gezet worden; de stof en het patroon zijn te koop in het museum.
Ultiem Utopia
De laatste ruimte van de tentoonstelling is geweid aan het schilderij ‘Herfst’, waarin opnieuw de kleuren van het doek afspatten. Maar ook de muur, vloer en items die onderdeel zijn van dit geheel maken het een waardig sluitstuk. De mode-items zijn gemaakt door het collectief van de Belgische Bruno Pieters waarvoor hij jonge ontwerpers uitnodigde. Samen met het label ‘Honest by Bruno Pieters’ heeft de jonge ontwerper Mats Rambout schoenen van houtvezel gemaakt en verzorgde Marie-Sophie Beinke de tentoongestelde schilderachtige silhouetten die een eenheid vormen met de schildering op de wand.
Bron: Fashion Week