• Lifestyle

Schatten van stijlicoon Lee Radziwill geveild

Schatten van stijlicoon Lee Radziwill geveild

Lee stond eeuwig in de schaduw van haar zusje Jackie O, maar had ook zelf een buitengewoon glamoureus bestaan.

Veilinghuis Christie's veilt in oktober boeken, juwelen, foto's en kunst uit de huizen van Lee Radziwill, socialite en stijlicoon met een onberispelijke smaak. Ze was een debutante,  jetset prinses, actrice, decorateur en mode-muze. Maar ook een echtbreker, manipulator, mannengek, alcoholist, bedrieger en goudzoeker.

'Als een grote porseleinen pop is ze onderhouden door de ene rijke man na de andere,' zegt Diana DuBois, auteur van In haar Sisters Shadow. 'Jackie en zij waren een soort westerse geisha's. Geld leek een aanvaardbaar substituut voor liefde of geluk te zijn.' 

Dat vermogen in combinatie met Lee's goede smaak, maakt de aanstaande veiling veelbelovend.

Schatten van stijlicoon Lee Radziwill geveild

Lee (1933-2019)  werd in 1933 geboren als Caroline Lee Bouvier, jongere zus van Jacqueline Bouvier. Zoals wel vaker bij beroemde zussen (Elizabeth en Margaret, Kate en Pippa) was ze als jongste net wat onbevangener en toonde ze meer allure dan Jackie, die soms koel kon overkomen. Jackie had daarentegen de ijzeren beheersing die in Amerikaanse patricierskringen hoog werd gewaardeerd en die Lee ontbeerde.

Toen Jackie in 1947 werd uitgeroepen tot Amerika's Debutante van het Jaar, stortte Lee zich dan ook met veel gevoel voor drama van de trap ('Alleen de laatste treden, hoor. Ik wilde mezelf geen pijn doen') en riep dat haar leven geen zin meer had.

Schatten van stijlicoon Lee Radziwill geveild

Lee ontpopte zich later als een succesvol interior designer en PR executive in de mode-industrie: ze werkte voor Harper's Bazaar en Giorgio Armani. Daarnaast was ze naar eigen zeggen een fulltime socialite die in monstermaatjes paste "dankzij een dieet van Vogue sigaretten en champagne."

Schatten van stijlicoon Lee Radziwill geveild

Radziwill stond bekend om onberispelijke smaak en chignon en haar buitengewoon interessante vriendenkring. Zo was ze hecht bevriend met kunstenaar Andy Warhol en balletdanser Rudolf Nureyev en  frenemies met schrijver Truman Capote. Ze ging zelfs op tournee met de Rolling Stones, waarvoor haar chignon even uit de plooi kwam.

En kijk Mick hier eens even een gentleman zijn. In de liefde zat het niet mee. Lee trouwde op haar 19de met uitgeverserfgenaam Michael Canfield, volgens insiders de bastaardzoon van prins George, de hertog van Kent. Binnen een jaar had ze al  buitenechtelijke affaires met David Somerset, de latere hertog van Beaufort en scheepsmagnaat Stavros Niarchos.

Michael kocht in wanhoop een peperduur huis in het Londense Belgravia om haar te behagen en vroeg Jackie wat hij nog meer kon doen om zijn jonge vrouw thuis te houden. "Meer geld verdienen, Michael," adviseerde Jackie. Canfield zei dat ze al vrij ruim leefden, maar Jackie schudde haar hoofd: "Nee Michael, ik bedoel serieus meer geld."

Schatten van stijlicoon Lee Radziwill geveild

Eén van Lee's steenrijke aanbidders was Stanislas Radziwill, een Poolse prins die na de oorlog naar Londen was gevlucht en daar fortuin had gemaakt in onroerend goed. Dat ook hij reeds getrouwd was, deerde hem niet: "Ik vind je vrouw verrukkelijk en ik ben haar aan het versieren," zo liet hij Canfield monter weten, alsof die nog niet genoeg vernederd was door de ontrouw van zijn jonge vrouw.

Pas toen Lee zwanger van Stanislas raakte, werden er haastig scheidingen geregeld. Prinses Caroline - de titel was een steek onder water naar Jackie die 'slechts' First Lady was en Lee gebruikte 'm te pas en te onpas - kreeg kort achter elkaar een zoon (Anthony) en een dochter (Tina).

In plaats van zich te wijden aan het moederschap, was Lee haar prins echter een half jaar na de geboorte van Tina al ontrouw met playboy en schrijver Taki Theodoracupulos en later Aristotle Onassis, de aartsrivaal van Niarchos, maar net even een slagje rijker. "Ze was nooit echt verliefd op Ari," zo stelde schrijver en society chroniqueur Truman Capote vast, "maar ze was wel dól op zijn olietankers."

Schatten van stijlicoon Lee Radziwill geveild

Aristotle koos voor Jackie, Lee vluchtte in alcohol, maar vond in 1988 nieuw geluk - of toch in ieder geval een bankrekening van meer dan 450 miljoen dollar - bij filmregisseur en choreograaf Herb Ross, opgegroeid aan de Lower East Side in New York. Het was meer een verstandshuwelijk dan grote liefde: hij stelde haar in staat ruim te leven, zij gaf hem sociale status, tot in 2001 ook deze relatie stukliep.

Schatten van stijlicoon Lee Radziwill geveild

Lee, hier vertrouwd stoïcijns onder een selfie van Salma Hayek, verdeelde haar tijd over Parijs en New York en stierf daar op 15 februari, op 85-jarige leeftijd.

Foto's © ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in