Maar wat ís dat nu precies?
Eerder las je al op Nouveau over oranje wijn, die hype heeft zich uitgebreid naar een heel scala aan natuurwijnen, bekend onder de hashtag #nattywine.
Natuurwijnen zijn vaak een beetje troebel of wazig en soms tref je een pét-nat aan. Dat staat voor pétillant naturel ofwel licht sprankelend van zichzelf. De smaak is te omschrijven als puur en aards, in de meeste gevallen zijn de wijnen wat zuurder en 'grondig'.
Fraaie etiketten
Natuurwijnen zijn groot geworden dankzij Instagram, vanwege de kleurtjes en de vaak bijzondere etiketten op de flessen, waar goed mee te pronken valt.
De populariteit wordt geholpen door groeiende belangstelling voor bewuster leven, eten en drinken. Maar hoe natuurlijk zijn die natuurwijnen?
Natuurlijk is niet hetzelfde als bio
Waar biowijn of biodynamische wijn onderworpen zijn aan vastgelegde regels en wijnbouwers zich vooral inzetten om de druiven zo natuurlijk mogelijk groot te laten worden en bijvoorbeeld enkel plukken bij bepaalde standen van de maan, gaat natuurwijn een stapje verder, legt sommelier Iphygenia Dubois uit in De Morgen.
“Je kan een biowijn hebben die ontzettend zorgzaam is geteeld, maar volgens de regels mag je in de kelder nog altijd kiezen uit meer dan 72 additieven om de smaak bij te sturen. Natuurwijn mag dan wel niet gebonden zijn aan voorschriften, de basisprincipes zijn onuitgesproken maar universeel: zowel in de wijngaard als in de kelder wordt gekozen voor de meest natuur(vriende)lijke manier om tot het eindproduct te komen.”
Dat komt neer op geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen, geen gekweekte gistculturen, wel handmatig plukken en rijpen in tweedehands vaten of kruiken van klei. Envooral niets toevoegen of weglaten in het oorspronkelijke product (al gaat er wel een snufje sulfiet bij om de wijn te stabiliseren en ervoor te zorgen dat ze getransporteerd en even bewaard kan worden).
Ook het filteren of klaren van de wijn wordt bij voorkeur overgeslagen of alleen met natuurlijke producten gedaan. Aanzuren, aanzoeten en andere inmenging is not done. Het is, kortom, wijn maken op de manier waarop dat 8000 jaar geleden al werd gedaan. Wie het duurzame aspect helemaal wil omarmen, drinkt natuurwijn uit de buurt, om de transportuitstoot te verkleinen.
Het spannende aan natuurwijn is dat geen fles hetzelfde smaakt. De wijn ruikt ook vaak anders dan je gewend bent en is door het proces soms niet helemaal helder. Er hangt ook een hoger prijskaartje dan gemiddeld aan. Dat je er minder snel een kater van zou krijgen is een fabeltje: brak wordt je van de alcohol in wijn en die is in natuurwijn niet lager.
Foto (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in