Veiligheid en design gaan prima samen.
Als je ze nog niet had, is het zaak ze snel te regelen: vanaf 1 juli 2022 is in iedere woning een rookmelder verplicht.
Deze verplichting bestaat al sinds 2003 voor nieuwbouwhuizen, maar in de nieuwe wetgeving staat dat ook in bestaande woningen op iedere verdieping een rookmelder moet hangen.
Kost dat nog?
Een rookmelder met een levensduur van 10 jaar kost inclusief batterijen gemiddeld zo'n 20 euro, maar je hebt ze online al vanaf 7 euro.
Omdat ze verplicht worden en veel mensen er meer dan een nodig hebben, zie je nu veel combideals: zoals vier melders voor 24 euro. Altijd doen, een extra melder verhoogt je veiligheid. Hoeveel rookmelders je minimaal nodig hebt, kun je uitreken op de Rookmelderwijzer.
Wie is er verantwoordelijk voor?
Huiseigenaren van bestaande woningen zijn zelf verantwoordelijk voor het ophangen van rookmelders die voldoen aan de eisen én voor het plegen van onderhoud. Huur je de woning? Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor het ophangen van voldoende werkende rookmelders. De huurder is wél zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de rookmelders.
Hoe hang je zo'n ding op?
Rookmelders kunnen worden bevestigd met een schroef, maar je hebt er ook die op de achterkant een stevige plakker hebben. Je hangt een rookmelder;
- in de hal en/of op de overloop
- aan het plafond;
- op minimaal 50 centimeter afstand van een muur of hoek;
- op minimaal 30 centimeter van een lamp.
- Hang geen rookmelder in de buurt van ventilatieopeningen of een verwarming.
- Lees de gebruiksaanwijzing van de rookmelder voordat u de melder ophangt.
- Test de rookmelder regelmatig en zorg op tijd voor verse batterijen.
En uiteraard zorg je dat er altijd werkzame batterijen inzitten.
Wat is het verschil tussen een rookmelder en een koolmonoxidemelder?
Het voornaamste verschil tussen rook en koolmonoxide (CO) is dat rook omhoog stijgt en dat CO blijft hangen op ongeveer anderhalve meter. Praktisch betekent dit dat je een rookmelder altijd moet bevestigen aan het plafond en een CO melder op 1.5 meter hoogte aan een muur.
Idealiter plaats je een koolmonoxidemelder ook altijd op een plek waar je 'm goed kunt horen: koolmonoxide kun je niet zien of ruiken, het is een sluipmoordenaar. Een koolmonoxidemelder is niet verplicht, maar zou eigenlijk altijd aanwezig moeten zijn in ruimtes waar brandstof verwerkende apparaten staan, zoals een geiser, cv-installatie, boiler of gaskachel.
Zijn er ook nog een beetje, euh, mooie rookmelders?
Uiteindelijk is er natuurlijk maar één ding belangrijk en dat is dat een rookmelder het doet. Maar, toegegeven, je hebt heul lelijke exemplaren, met veel letters en strepen en onzin.
De meeste zijn echter zo neutraal dat je ze niet meer opmerkt als ze een dagje hangen. De meeste zijn wit / crème en vallen weg tegen het gemiddelde plafond.
Voor wie juist wil dat ze opvallen zijn er gekleurde exemplaren…
…en rookmelders met grappige vormen zoals deze roze vlieg.
En deze klik je om de kabel van een hanglamp.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in