• Lifestyle

Rirkrit Tiravanija: Tomorrow is the Question

Rirkrit Tiravanija: Tomorrow is the Question

Zin in een potje pingpongen?

De kunstenaar 

Tiravanija

De sociale interactie die Tiravanija met zijn tafeltennisproject nastreeft kent verschillende historische referenties: van de pingpongwedstrijden die de Slowaakse kunstenaar Julius Koller in de jaren 70 in een galerie in Bratislava organiseerde als een communicatiemiddel, tot de ‘pingpongdiplomatie’ van de Verenigde Staten in de tijd van de koude oorlog. De VS organiseerden in 1971 in China een pingpongtoernooi tussen Amerikaanse en Chinese spelers onder het motto “Friendship First, Competition Second”.

Praktische informatie

Het werk is gratis toegankelijk. Pingpongbatjes en -balletjes zijn iedere dag te leen bij een uitgiftepunt op het Museumplein (tegenover het Stedelijk).

Kunstenaar

Rirkrit Tiravanija (1961) werd als zoon van een Thais diplomatenechtpaar geboren in Buenos Aires. Hij groeide op in verschillende werelddelen en woont in New York, Bangkok en Berlijn. In zijn dynamische installaties combineert Tiravanija onder meer elementen van traditionele beeldende (object)kunst, culinaire tradities, sport, openbare performances en sociale interactie. Beweging staat hierbij altijd centraal en dient als stimulans voor het scheppen van nieuwe netwerken en vriendschappen. De doorgaans passieve kunstkijker krijgt in zijn werk een actieve rol. Hij laat de grens tussen publiek en privé vervagen door, bijvoorbeeld, bezoekers te vragen thee met hem te drinken in een replica van zijn huis, curry te serveren in expositieruimtes of toeschouwers aan het puzzelen te zetten aan een gigantische picknicktafel.

Informatie

Wanneer: 4 juni – 26 juni 2016 Website: www.stedelijk.nl