Vanaf vandaag kun je weer naar Amerika reizen!

Door Ella Vermeulen
Vanaf vandaag kun je weer naar Amerika reizen!

Het inreisverbod is opgeheven – VS, here we come! 

Volledig gevaccineerde reizigers uit de EU en het Verenigd Koninkrijk zijn vanaf vandaag weer welkom in de Verenigde Staten van Amerika. Hiermee komt een eind aan het Amerikaanse inreisverbod.

Europese reizigers kunnen dus weer met een ESTA (digitale reistoestemming) of visum naar Amerika reizen voor een vakantie, zakenreis of overstap. Hiermee komt een einde aan het inreisverbod dat ruim anderhalf jaar geleden werd ingevoerd vanwege het coronavirus.

Goed om te weten

Dit zijn de regels op dit moment (maar kijk voor je boekt altijd even op de laatste stand van zaken en check het reisadvies op Nederland Wereldwijd)

Je moet volledig gevaccineerd zijn

Voor een vakantie, zakenreis of overstap in Amerika moet je minimaal twee weken volledig gevaccineerd zijn. Kinderen jonger dan 18 jaar hoeven niet gevaccineerd te zijn. Je bent pas volledig gevaccineerd als u tweemaal bent gevaccineerd met een coronavaccin van Moderna, Pfizer / BioNTech, AstraZeneca / Covishield, Sinopharm of Sinovac, of eenmaal met het coronavaccin van Janssen / Johnson & Johnson.

Je moet bewijs kunnen overleggen

Bij het boarden van je vlucht naar Amerika moet je laten zien dat je  gevaccineerd bent met de internationale QR-code in de CoronaCheck app. Wie liever geen app gebruikt, kan een papieren vaccinatiebewijs printen via CoronaCheck.nl. Belgen kunnen op dezelfde manier gebruikmaken van CovidSafe.

Testen voor vertrek

Voor vertrek naar Amerika moet je je laten testen op corona / Covid-19. Ook als je volledig gevaccineerd bent. Je kunt gebruikmaken van een antigeentest of een NAAT-test, waaronder een PCR, LAMP, TMA, NEAR of HDA test. Alleen kinderen jonger dan 2 jaar hoeven niet getest te worden.

Volledig gevaccineerden moeten zich maximaal 3 dagen voor vertrek laten testen. Ongevaccineerden die jonger dan 18 jaar zijn en niet meereizen met een volledig gevaccineerde volwassene, moeten zich maximaal een dag voor vertrek laten testen. Er wordt gerekend met dagen en niet met uren, het maakt dus niet uit hoe laat je bent getest en hoe laat je vliegt. Je testbewijs blijft ook geldig als je vlucht een dag wordt vertraagd door je luchtvaartmaatschappij.

Testuitslag bij het boarden

Bij het boarden van je vlucht naar Amerika moet je je negatieve testuitslag laten zien. Dat mag op papier of digitaal. Op de testuitslag moet staan: wat voor type coronatest is afgenomen, wanneer de test is afgenomen, welke organisatie de test heeft afgenomen, wat de testuitslag was, en je volledige naam en geboortedatum, zoals die ook op uw ESTA staan. Omdat deze gegevens niet in QR-codes staan, voldoen die niet als testbewijs (wel als vaccinatiebewijs).

Wat als ik al corona heb gehad?

Bent je in de 90 dagen voor vertrek positief getest op het coronavirus? Dan mag je ook naar Amerika reizen zonder coronatest. Je moet dan bij het boarden een brief van een gezondheidsinstantie laten zien. Daarin moet staan dat je minder dan 90 dagen geleden besmet was en dat je inmiddels weer mag reizen. Daarnaast blijven een vaccinatiebewijs en een ESTA noodzakelijk.

Als je toch corona krijgt

Je mag niet naar de VS reizen als je positief op het coronavirus bent getest en nog in quarantaine zou moeten zijn. Je mag ook niet op reis als je symptomen van corona / Covid-19 hebt. Ook niet met een  ESTA, een vaccinatiebewijs en een testbewijs. Het is verstandig om vooraf bij je reisorganisatie of reisverzekering te informeren of de schade wordt vergoed die hierdoor eventueel zou kunnen ontstaan. De kosten van je ESTA kunnen niet worden terugbetaald als je vanwege corona niet op reis kunt. Wel kun je je ESTA dan alsnog gebruiken voor een volgende reis.

Eenmaal in Amerika

Je hoeft alleen een mondkapje te dragen in drukke binnenruimtes, zoals ziekenhuizen, luchthavens, vliegtuigen en ander openbaar vervoer.

En terug thuis?

Bij aankomst in EU moeten reizigers van 12 jaar en ouder een coronabewijs laten zien. Dat mag een testbewijs, vaccinatiebewijs of herstelbewijs zijn. Je kunt hiervoor de QR-code van uw CoronaCheck app gebruiken en je hoeft niet in quarantaine. Wel wordt dringend geadviseerd om 2 tot 5 dagen na thuiskomst een zelftest te doen.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in