Ponza: het Italiaanse pareltje waar je nog nooit van hebt gehoord

Ponza

Ze zijn er nog, van die zonnige onbedorven plekken om een weekje onvergetelijk vakantie te vieren.

Romeinen gaan er graag zelf op vakantie en Odysseus kwam er voor seks, drugs en wijn (en bleef er volgens de legende een jaar plakken), maar voor wie het gebied niet goed kent, is Ponza een onontdekte schat.

Ponza
© Getty Images

Dit pareltje is een klein eiland tussen Rome en Napels en ligt vrij ver uit de kust, net als de vijf andere, eveneens kleine Pontijnse Eilanden in de Tyrreense Zee. Het is een een uurtje varen per hydrofoil en is… betoverend.

Ponza
© Getty Images

De kustlijn is bezaaid met kleine strandjes, het water helder turkoois en je kunt er in grotten zwemmen. Hier en daar zijn warme bronnen. Het is een rotsachtig eiland (eigenlijk gewoon een brok oude vulkaan, dus trappen alom), maar als je eromheen vaart (ook een manier om er van A naar B te komen), zie je dat de rotsen niet alleen grijs zijn, maar ook roze, geel en bijna blauw kleuren.  

Ponza
© Getty Images

Ponza is niet zo toeristisch en druk als Capri of Ischia: geen vijfsterrenhotel, geen dure boutiques (de Fendi'tjes hebben er een vakantiehuis, maar géén winkel), geen hippe danceclubs, wel rust, de vreemde eenvoud waar oud geld op gesteld is.

Ponza
© Getty Images

Ponza is groot genoeg voor wijngaarden en fruitbomen, te klein voor decadentie, wel een plek die de moeite waard om de reis voor te maken.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in