Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Ook in de herfst is het prachtig in Oberösterreich

Voor als je zin hebt om alvast iets te plannen!  Sip omdat de grote vakantie erop zit? Zorg dat je iets hebt om naar uit te kijken in het najaar, zoals een paar dagen Oostenrijk. De deelstaat Oberösterreich (Opper-Oostenrijk) met haar hoofdstad Linz heeft een oppervlakte dat vergelijkbaar is met ...

Ook in de herfst is het prachtig in Oberösterreich

Voor als je zin hebt om alvast iets te plannen! 

Sip omdat de grote vakantie erop zit? Zorg dat je iets hebt om naar uit te kijken in het najaar, zoals een paar dagen Oostenrijk. De deelstaat Oberösterreich (Opper-Oostenrijk) met haar hoofdstad Linz heeft een oppervlakte dat vergelijkbaar is met Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht tezamen: zo’n 11.987 km².

De streek is vooral bekend vanwege de populaire Donauradweg fietsroute waarvan het traject dwars door Opper-Oostenrijk loopt. Met 5100 kilometer aan bewegwijzerde fiets- en mountainbikepaden, 7000 km aan wandelroutes, 26 beschermde natuurgebieden, 76 meren, 4 UNESCO Werelderfgoederen en met bergtoppen tot 2995 meter biedt deze regio heel wat meer voor vakantiegangers die willen relaxen of juist actief bezig zijn. Hieronder een bloemlezing van leuke uitstapjes in de herfstmaanden.

Sterrenhemelpark

Met veel lichtvervuiling in Europa wordt het steeds lastiger om een locatie te vinden waar je de Melkweg in al haar pracht kunt bewonderen.

Het natuurpark Attersee-Traunsee van zo’n 106 km² ontving in april 2021 als eerste park in Oostenrijk het officiële ‘International Dark Sky Park’ certificaat uit handen van de Amerikaanse ngo International Dark Sky Association (IDA). Het beste tijdstip om sterren te kijken is tussen nieuwe maan en 02.00-03.00 middernacht. Het park is 24 uur per dag toegankelijk en er is een arrangement met 2 overnachtingen, inclusief sterrenkijken met een gids en voor de romantici een picknickmand. Te boeken via VVV Attersee-Attergau.

Vergezichten

Zeker in het bergrijke zuiden van Oberöstterreich – in de vakantieregio Pyhrn-Priel - is er een overweldigend aanbod aan indrukwekkende vergezichten. Waaronder het Schiederweiher meer bij het plaatje Hinterstoder dat een werkelijk magistraal zicht biedt op de bergtoppen Spitzmauer en de Grosse Priel. De plek werd in 2018 in een Oostenrijks tv-programma uitgeroepen tot mooiste plek in Oostenrijk.

Het dorpje Hallstatt en het aangrenzende Hallstätter meer zijn zo mooi en pittoresk, dat er in China een replica van gebouwd is: Het ligt nabij Bad Ischl. Voordeel van de herfst is dat hier de drukke toeristenstromen aanzienlijk minder zijn en vergeet vooral niet het Skywalk uitzichtplatform te bezoeken op 360 meter hoogte.

Niet ver van Hallstatt vind je de plaats Obertraun waar je een gondel kunt nemen naar het ‘5 Fingers’ uitkijkplatform op 2100 meter hoogte. Het wordt zo genoemd omdat de stalen platform 5 uitlopers heeft zodat je de omgeving vanuit verschillende hoeken kunt bekijken. Je moet geen hoogtevrees hebben maar je wordt getrakteerd op een weergaloos mooi uitzicht.

Ook in de Donau regio vindt men vele fraaie bezienswaardigheden en attracties, waaronder natuurlijk de topper onder de rivierenfietsroutes de Donauradweg. Een verplichte fotostop hier is de Schlögener Schlinge, een zeer fraaie lus in de rivier bij het plaatsje Schlögen. Vanaf een platform heb je een schitterende uitzicht op de kronkelende rivier die op dit punt tweemaal van richting verandert.

In deze omgeving vind je ook werelderfgoedlocaties overblijfselen van de grenzen van het Romeinse Rijk – de zogeheten Donau-Limes, zoals de Kleincastell Oberranna, Romeinse baden en het Romeinse fort in Schlögen. Het Lauriacum Museum en de stad Enns zijn ook belangrijke locaties met tal van vondsten uit de Romeinse tijd.

Ook het Gosausee meer met uitzicht op de Dachstein gletsjer en het Almsee meer met zicht op het Toten gebergte doen niet voor elkaar onder wat betreft kippenvel uitzichten.

Ben je in het leuke plaatsje Wolfgangsee, grote kans dat je dan ook een uitstapje met de Schafbergbahn maakt. Dit is een oude spoorlijn – waarvan de bouw in 1892 begon – en de kenmerkende rode tandradtrein neemt je in 35 minuten mee naar de top van de Schafberg op 1783 meter hoogte. Niet alleen een leuke rit voor families met kinderen maar ook geliefd bij wandelaars die een enkele rit naar de top of omlaag nemen en het andere gedeelte wandelen. En het uitzicht boven is wederom magistraal.

Wandelen langs boomtoppen

Een leuke attractie voor het hele gezin is de Boomtop wandeling op de Grünberg nabij het plaatsje Gmunden.

Het indrukwekkende bouwwerk is uit hout en staal opgetrokken en kan door iedereen beklommen worden, zelfs ouders met een kinderwagen want het spiraalvormige looppad kronkelt zich zeer geleidelijk omhoog naar het uitzichtpunt op 39 meter hoogte met zicht op het Traunsee mee, Salzkammergut en Dachstein. Leuk voor de kinderen, je kunt er ook met een kabelbaan naar toe en eenmaal op de bovenverdieping van de toren kunnen kinderen met een slide naar beneden zoeven. Overal staan informatieborden met tekst en uitleg over flora en fauna.

Op zo’n 111 locaties in het Alpengebied zijn prehistorische nederzettingen gevonden, gebouwd tussen 5000 en 500 v. Chr. In Opper-Oostenrijk zijn op verschillende locaties in het Atterseemeer en Mondseemeer restanten van deze nederzettingen gevonden die onder water staan. Omdat het beschermde attracties zijn mag je er niet komen maar op 3 plekken zijn er speciaal voor duikers replica’s geplaatst: Nussdorf am Attersee waar 111 palen in de bodem van het meer zijn geplaatst, Steinbach am Attersee waar houten poppen geplaatst zijn die bewoners van de nederzettingen moeten uitbeelden en in Weyregg am Attersee kan men naar een replica van een houten paalwoning duiken.

Werelderfgoed

In Seewalchen, Attersee en Mondsee zijn informatiezuilen te bekijken over deze prehistorische ‘palafittes’ -zoals de paalwoningen ook wel genoemd worden- die met tekst en beeld een interessant beeld geven van deze agrarische samenlevingen. De 111 prehistorische paalwoningen ronde de Alpen staan sinds 2011 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Kloof met doctorstitel

Een waar natuurspektakel, dat is de Dr. Vogelgesangklamm kloof – de op een na langste kloof in Oostenrijk. Hij is vernoemd naar de arts Dr. Moritz Vogelgesang die de eerste stappen ondernam om deze 1,5 km lange kloof begaanbaar te maken voor toeristen.

Via loopbruggen en trappen word je langs rotswanden en watervallen geleid. Je kunt terug desgewenst via een asfaltweg of door het bos lopen. Wandelaars kunnen tevens hier kiezen voor de 5 uur durende wandeling langs de Bosruckhütte, Rohrauerhaus en Hofalm. Locatie van de kloof is Spital am Pyhrn, de kloof is tot 31 oktober geopend en gaat 30 april 2023 weer open.

Burlende edelherten

De herfst is de bronstijd voor herten en dé plek om die te zien is het Nationaal Park Kalkalpen – dat momenteel zijn 25e verjaardag viert – in Oberösterreich. De  eeuwenoude beukenbossen zijn opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst.

In het park leven vele zoogdieren en vogelsoorten, waaronder edelherten. Hun machtige gewei is indrukwekkend maar ook hun lokroep (burlen) is in september luid en ver te horen in het nationale park. Deze weken zijn dan ook de beste tijd om deze prachtige dieren in het wild te zien. In de maand september worden er verschillende bronstrondleidingen door boswachters georganiseerd om dit fenomeen te beleven. 

Culinair genieten

Smulpapen en bierliefhebbers zullen watertanden bij de 4 of 5-daagse fietstocht in de vakantieregio Mühlviertler Alm-Freistadt waar bier en lekkernijen centraal staan.

Onderweg bezoek je onder andere brouwerijen als Bucholzer Bräu, Schertberger Bräu, the Beer Buddies en Schlossbrauerei Weinberg.

Herfstfestival in Fuschlsee

Tradities en gebruiken vieren hoogtij tijdens de ‘Bauernherbst’ – de oogstfeesten: feestelijk versierde koeien komen terug uit het dal, met onder meer speciale kransen, bewoners kleden zich in feestelijke kledij en overal zie je folkloristische dansen.