Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Nu boeken: een reis naar het Noorderlicht

Het seizoen van de mooiste lichtshow op aarde is begonnen.   Het is een béétje giswerk, want een natuurverschijnsel als het Noorderlicht laat zich niet voorspellen, maar de ideale tijd om het te zien, komt wel aan. Voorwaarde om het te kunnen zien, is dat het donker is, zoals in de wintermaanden....

Nu boeken: een reis naar het Noorderlicht

Het seizoen van de mooiste lichtshow op aarde is begonnen.  

Het is een béétje giswerk, want een natuurverschijnsel als het Noorderlicht laat zich niet voorspellen, maar de ideale tijd om het te zien, komt wel aan. Voorwaarde om het te kunnen zien, is dat het donker is, zoals in de wintermaanden. En het kan een magische, bijna mystieke ervaring zijn, afgaand op de verhalen van mensen die het hebben meegemaakt.

Joanna Lumley schoot er in ieder geval helemaal van vol; het mooiste stuk begint op 4:40. 

Aurora borealis is een lichtverschijnsel in de atmosfeer, een lichte gloed of bewegende bogen, stralen of gordijnen van licht aan de nachthemel. Het wordt veroorzaakt door de zonnewind, uitbarstingen van plasmawolken op de zon, die grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal inslingeren. Het aardmagnetisch veld trekt deeltjes die in de buurt van de aarde zijn naar de polen waar ze in hoog tempo de atmosfeer binnenkomen. De energie die daarbij vrijkomt, zorgt voor de bijzondere effecten.

Als je nu boekt, is er nog ruime keuze in locaties waar je het goed kunt zien. Bij het boeken is het onmogelijk rekening te houden met bewolking, maar je kunt wel even checken of het volle maan is. In de regel geldt: hoe meer maan, hoe minder je van het Noorderlicht ziet, al kan het ook zo helder zijn dat het niet zoveel uitmaakt. In Noord-Scandinavië geldt de regel dat je het beste een reis van minimaal vijf dagen boven de poolcirkel kunt boeken, om de (bijna) garantie te hebben de lichtshow van de natuur te zien.

In Finland, Lapland, Noorwegen (overweeg ook Spitsbergen) is Aurora borealis het beste te spotten in late najaar, in de winter en in het vroege voorjaar, zo tussen 21 september en 21 maart. Voor IJsland geldt de beste periode om het Noorderlicht te zien van november tot en met maart. De beste maand is december, omdat het dan vaak koud, droog en helder is in het hoge noorden. En de beste tijd om het te zien is gemiddeld tussen 18:00 en 01:00 uur, wat later op de avond is de kans het grootst.

Foto's © ANP, iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in