Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Nieuwe hippe hotspot: lichtstad Jena

Jena, dat is toch voormalig Oost-Duitsland? Klopt, het ligt op dezelfde hoogte als Keulen, maar dan een heel eind naar het oosten. Het is al sinds 1558 een universiteitsstad die veel jonge mensen trekt en een hoogopgeleide bevolking heeft, met dank aan Zeiss, Jenopt en high tech bedrijven. Het om...

Nieuwe hippe hotspot: lichtstad Jena

Jena, dat is toch voormalig Oost-Duitsland?

Klopt, het ligt op dezelfde hoogte als Keulen, maar dan een heel eind naar het oosten. Het is al sinds 1558 een universiteitsstad die veel jonge mensen trekt en een hoogopgeleide bevolking heeft, met dank aan Zeiss, Jenopt en high tech bedrijven. Het omliggende Thüringen is nog aan de traditionele kant, maar Jena is een progressieve hub, die druk is met duurzaamheid en licht. De stad is een mengeling van oude en nieuwe sfeer, dit is de Wagnergasse, een van de bekendste straten in het centrum.

Waarom zou ik er heen gaan?

In Jena bloeit de economie, waardoor de stad de bijnaam 'het München van het noorden' heeft. Het Forschungsinstitut Prognos riep de stad uit tot een van de meest dynamische regio's van Duitsland: er is veel te doen, het is er leefbaar, er is veel groen en het wemelt er van de kleine ondernemers. Het is nog niet ontdekt als citytrip-hub, wat de sfeer in de stad vrij relaxed maakt.

Iets met verlichting, toch?

Op twee manieren, zelfs. In Jena zijn ze druk met lenzen, licht en led, maar ook met lichtfestivals en filosofische verlichting. Het is 'de stad van vrije geesten' waar Goethe (dit is zijn museum), Schiller, Bach en Schütz hebben rondgelopen en gewerkt. Het was ook de plek waar Maarten Luther (de stichter van het Protestantisme) aan zijn Reformatie begon en Napoleon een belangrijke slag streed. Kortom, een plek waar nogal eens een heilig huisje is gesneuveld.

Is het een mooie stad?  

Jena ligt aan de Saale tussen het Thüringen Woud en de Orebergen. In WOII is er veel platgebombardeerd, zodat er niet veel meer over is van de middeleeuwse stad. Een oud centrum, compleet met plein, kasteel en stadhuis is er opmerkelijk genoeg wel in Lobeda, een wijk ten zuiden van het centrum, die grotendeels gespaard is gebleven. Voor wandelaars is er de SaaleHorizontale, een route langs kastelen, paleizen, parken en bossen met steeds uitzicht op de stad. Dit is de Bismarck Toren.

Wat is er te doen?

Het Zeiss planetarium is de moeite waard en er zijn vier grote overdekte winkelcentra (dit is de Goethe Galleria). Daarnaast telt de stad een schier eindeloos aantal galeries en café-restaurants in alle soorten en smaken, van vegan tot Wagner, hipsters inbegrepen. Imaginata is 'Ein Experimentarium' voor alle zintuigen: interactief, multimedia, natuurwetenschap op zijn leukst. Jena telt in totaal twaalf musea, een eigen filharmonisch orkest en een theater. Qua verblijf: er zijn genoeg hotels, maar met keuze uit meer dan 300 Air BnB's is dat laatste ook een optie voor een korte break. 

Foto's (c) iStock, Visit Jena

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in