Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Costa Dorada: wandelen en fietsen door olijfboomgaarden

Verrijk je vakantie met 'het vloeibare goud'! Zoals je in wijnstreken links en rechts kunt proeven, zo kan dat in Spanje ook in gebieden waar veel olijfboomgaarden zijn, zoals de Costa Dorada regio in de provincie Tarragona. Die heeft een lange kust voor de liefhebbers van zon, zee en strand. Wil...

Costa Dorada: wandelen en fietsen door olijfboomgaarden

Verrijk je vakantie met 'het vloeibare goud'!

Zoals je in wijnstreken links en rechts kunt proeven, zo kan dat in Spanje ook in gebieden waar veel olijfboomgaarden zijn, zoals de Costa Dorada regio in de provincie Tarragona.

Die heeft een lange kust voor de liefhebbers van zon, zee en strand. Wil je het land en de streek wat meer beleven, dan kun je er een mooie olijfroute aan vastknopen.

Dat het Mediterraanse dieet tot een van de gezondste ter wereld behoort, is algemeen bekend. Eén ingrediënt draagt daar in hoge mate aan bij: ‘vloeibaar goud’ oftewel olijfolie.

Spanje is een belangrijke producent van olijfolie en veel wordt geproduceerd in de Costa Dorada regio. Je kunt er prachtige fiets-, wandel- en autotochten langs de vele olijfboomgaarden maken en de dag afsluiten met een smakelijke met olijfolie overgoten salade. Veel van de geproduceerde olijfolie draagt het keurmerk P.D.O (protected designation of origen) oftwel B.O.B.

Wandelen, fietsen, rijden

De Costa Dorada heeft vele routes langs de olijfolieproducenten waaronder De Priorat olijfolieroute. Je komt langs 10 molens, waar je het productieproces kunt volgen. 

De Olijfolie Fietsroute is de perfecte route voor een circulaire  fietstocht langs zeven olijfolie-producerende dorpjes: Reus, Riudoms, Montbrió del Camp, Vilanova d'Escornalbou, Mont-roig del Camp, Cambrils en Arcos. De landschappen van de olijfgaarden zijn prachtig, maar er zijn ook andere highlights beschikbaar, zoals rondleidingen in het dorp Riudecanyes.

Tarragona: thuisbasis van olijfolie

De Costa Dorada kent 5 merken van een extra vierge olijfolie: Emporda, Les Garrigues, Terra Alta, Siruana en Baix Ebre-Montsia. Om deze extra vierge kwalificatie te verkrijgen, moet men aan strikte voorwaarden voldoen.

Elke regio biedt een unieke olijfolie met een eigen kenmerkende smaak, die zich onderscheidt door de bodem, klimaat en de verscheidenheid aan gebruikte olijven.

Waar haal je de beste olijfolie?

In de Costa Dorada produceren rond de 75 bedrijven deze vijf olijfolies. De oudste is de Siurana.

De olijfgaard ligt verscholen in het hart van de regio Camp de Tarragona en de olie wordt al meer dan duizend jaar gemaakt van arbequina-olijven:  superieure kwaliteit.

Olijfolie museum

In de regio rondom Ulldecona vind je de oudste olijfoliebomen ter wereld waaronder de allergrootste olijfboom die ze Farga noemen. Je vindt er ook het museum van Natural Arión – dat geheel aan olijfolie gewijd is.

Meer over een vakantie in deze streek vind je op Costa Dorada

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in