Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

7 x duurzaam vakantie vieren in Europa

Zeg maar dág tegen eventuele reisschaamte! De toerismesector doet haar best om zoveel mogelijk te vergroenen. Dit zijn leuke initiatieven voor een vakantie met een relatief lage voetafdruk op het milieu. Green Wellness Route Deze geweldige fietsronde van zo'n 300 km linkt natuurlijke bronnen in S...

7 x duurzaam vakantie vieren in Europa

Zeg maar dág tegen eventuele reisschaamte!

De toerismesector doet haar best om zoveel mogelijk te vergroenen. Dit zijn leuke initiatieven voor een vakantie met een relatief lage voetafdruk op het milieu.

Green Wellness Route

Deze geweldige fietsronde van zo'n 300 km linkt natuurlijke bronnen in Slovenië. Hij begint in Ljubljana, gaat dan noordwaarts naar de Oostenrijkse grens en dan westwaarts richting Kroatië.

Alle resorts onderweg zijn gecertificeerd door Slovenia Green en moeten voldoen aan hoge econormen. Wat betreft de Green Wellness route: een e-bike is geen overbodige luxe qua afstanden en hellingtrekken.

De ecokant van Berlijn

Berlijn komt uit onderzoek naar voren als een van de groenste steden omdat 84% van de mensen (bewoners en toeristen) loopt, fietst of gebruik maakt van het openbaar vervoer. Er zijn daarnaast veel eco-hotels en restaurants.

Duurzame campings

Op een zogenaamde duurzame camping, of ecocamping geniet je op een relaxte manier van een duurzame vakantie. Je hoeft je geen zorgen te maken dat bepaalde voorzieningen niet aanwezig zijn. Door middel van zonnepanelen wordt elektriciteit opgewekt en wordt er rekening gehouden met waterverbruik. Daarnaast wordt er ook gedacht aan het scheiden van afval en kan je alleen douchen met muntjes. Verder zijn schoonmaakmiddelen gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal. Daarnaast eet je in het restaurant lokale, zelf verbouwde producten.

Green Velo

Nog een fietsroute, ditmaal door Polen, dat ruim 1600 km aan gelinkte fietspaden te bieden heeft. De Green Velo route is aangelegd met minimale impact op de omgeving, er zijn bankjes en waterpunten en onderweg kun je overal slapen, of je nu een camping of een kasteel zoekt.

De trail slingert door twaalf streken, zoals een nationaal park en de moerassen rond de Biebrza en Narew, maar ook door stadjes en valleien. Eentje om in het voorjaar te rijden, als alles in bloei staat. Er is een app voor de route.

Elektrisch door de Loirestreek

La Grande Maison is een mooie herenboerderij in de Loire, vanwaar je per e-bike of stekkerauto de omgeving kunt verkennen met eigenaren Sue en Michaela.

Bij een arrangement bezoek je biologische wijnboeren en eet je vegan of vegetarisch.

Trein & trail

In de Pyreneeën rijden vintage treintjes rond door het Cap de Creus National Park, bossen en valleien, door wijngaarden en langs de kust.

Arena Travel biedt daarnaast drie begeleide hikes door het woeste landschap, waaronder eentje over de Refugees Trail, die tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd gebruikt door mensen om naar Frankrijk te vluchten.  

Wandelen in Lycië

Aan de zuidkust van Türkiye wonen de Yörük nomaden. De naam betekent zoveel als lopen en dat kun je hier doen, als je met de herders de kuddes van de zomerweiden naar de lagere gebieden aan zee brengt, waar ze de winter doorbrengen.

Met Walks World Wide reis je per trein via Istanbul, daarna tien dagen lopen in combinatie met halfpension over de Lycian way tussen Marmaris en Antalya. 

PS Is dit je nu allemaal te sportief en wil je toch groen genieten, dan heeft La Bella Verde groene boten met zonnepanelen, die tijdens het varen meteen plastic uit zee verzamelen.

Foto's (c) Getty Images, openingsfoto Poland Travel 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in