5 Zwarte Zaterdagen: misschien je vertrekmoment aanpassen?

5 Zwarte Zaterdagen: misschien je vertrekmoment aanpassen?

Stilstaan op de Route du Soleil is óók niet alles…

Over een week of wat begint voor Regio Midden op 9 juli als eerste de schoolvakantie, gevolgd door Regio Noord (16 juli) en Zuid (23 juli). En waar je ook woont, als je met de auto Europa ingaat, heeft het zin om je vertrek strategisch te plannen, volgens Arnoud Broekhuis van ANWB Verkeersinformatie op Nu.nl.

Vijf zaterdagen in juli en augustus zijn aangemerkt als Zwarte Zaterdagen

Op zaterdag kan het namelijk vooral in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk bijzonder druk worden, met files en vertragingen tot gevolg. Op de Route du Soleil, de snelweg naar Zuid-Frankrijk en Spanje, zijn vijf zaterdagen in juli en augustus aangemerkt als Zwarte Zaterdagen. Dan wordt er extreme drukte verwacht op de weg en bij tankstations, wegrestaurants en tolpoortjes.

Als in Oostenrijk het verkeer wordt gedoseerd, kunnen op Duitse wegen files ontstaan

Om de zomerdrukte aan te kunnen – het wordt vermoedelijk extra druk omdat veel mensen alsnog voor een autovakantie kiezen nu Europese vliegvelden kampen met personeelstekort - wordt in Oostenrijk overwogen om het verkeer op de routes naar Italië, Slovenië en Kroatië te doseren, door een 'Blockabfertigung'. Maar als in Oostenrijk het verkeer wordt gedoseerd, kunnen op Duitse wegen files ontstaan.

Er wordt soms elke weer van accommodatie en bestemming gewisseld

Wat de verkeersdrukte ook verergert, is het toenemende aantal mensen dat naar meerdere plekken reist. Broekhuis: "We zien dat er meer en meer wordt gewisseld van reisbestemming op zaterdag. Vroeger bleef men twee of drie weken op één plek, nu zien we dat er soms elke week van accommodatie en bestemming wordt gewisseld, wat tot extra verkeersdrukte leidt." Volgens hem is het beter om op vrijdag of zondag te reizen, of een doordeweekse dag.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in