Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Reistips van de redactie: Annemarie Oude-Essink - Stilte en natuur in Sauerland

Favoriete adressen van de redactie. Wandelen in fraai Duitsland, cultuur proeven in de Chianti, surfen in Spanje... De redactie deelt haar favoriete adressen en denkt met plezier terug aan die heerlijke vakanties in wondermooi Europa. “Ik ga al vijfenveertig jaar met familie wandelen in het Duits...

Reistips van de redactie: Annemarie Oude-Essink - Stilte en natuur in Sauerland

Favoriete adressen van de redactie. Wandelen in fraai Duitsland, cultuur proeven in de Chianti, surfen in Spanje... De redactie deelt haar favoriete adressen en denkt met plezier terug aan die heerlijke vakanties in wondermooi Europa.

“Ik ga al vijfenveertig jaar met familie wandelen in het Duitse Sauerland. Vroeger was dat een reis van zes uur in een zilverkleurige Opel Kadett – vijf kinderen op de achterbank, ouders en hondje voorin. Tegenwoordig zit er nog steeds familie in de auto, maar rijden we maar drie uurtjes naar de uitgestrekte bossen van het Arnsberger Wald. In dit grote, beschermde natuurgebied kun je uren wandelen zonder iemand tegen te komen. De bossen met loof- en naald­bomen worden doorkruist door glasheldere beekjes – waterdicht schoeisel is geen onnodige luxe. In het gebied zijn vele tochten uitgezet, maar leuker is om zelf de route uit te stippelen met een goede stafkaart. Naar het Sauerland ga ik niet voor luxe en cultuur, maar voor stilte en natuur.

  • Leuker en goedkoper dan een hotel: een Ferienwohnung. Er zijn er in de omgeving heel veel en ze zijn online makkelijk te vinden en te boeken.
  • Midden in het Naturpark Arnsberger Wald ligt het kleine lintdorp Neuhaus, waar veel routes beginnen. Op zondag is het gezellig druk in Café Zum Tackeberg. Op het leuke terras staan picknicktafels waar je heerlijk aan kunt lunchen. www.zumtackeberg.de
  • In de zomer is het Arnsberger Wald prachtig, maar mijn voorkeur gaat uit naar de herfst. Indian summer in Duitsland!
  • Voor durfals. Met name in de herfst en bij heldere hemel is het fantastisch om tegen de schemering het bos in te gaan en op een hoger gelegen punt de zon onder te zien gaan en de maan op te zien komen. Het is dan sprookjes­achtig stil, op af en toe een gil van een hert na. Neem wel een zaklamp mee voor de terugweg.
  • Even genoeg van het de bossen? Soest is een Hanzestad met een oude binnenstad, een stadsmuur en de prachtige oude romaanse St. Patrokli.
  • In de herfst kun je na een flinke wandeling heerlijk wildgoulash eten bij Waldgasthaus Schurmann, met een kannetje Duitse wijn of een Warsteiner. www.lattenberg.de
  • Koop om zelf routes uit te stippelen een stafkaart. www.jvw.nl