Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Playlists waar je planten blij van worden

Wist je dat je lepelplant van lichte jazz houdt? Er is al aardig wat onderzoek gedaan naar het effect van muziek op planten. Het bekendste is dat uit 1973 van Dorothy Retallack: The Sound of Music and Plants. In dit boek beschreef ze de experimenten met planten en verschillende soorten muziek die...

Playlists waar je planten blij van worden

Wist je dat je lepelplant van lichte jazz houdt?

Er is al aardig wat onderzoek gedaan naar het effect van muziek op planten. Het bekendste is dat uit 1973 van Dorothy Retallack: The Sound of Music and Plants. In dit boek beschreef ze de experimenten met planten en verschillende soorten muziek die ze had uitgevoerd.

Anigozanthos, Gloriosa, Medinilla

Ze begon met een simpele constante toon, waarbij in één kamer planten stonden die geen muziek te horen kregen, één kamer waarin de planten ongeveer acht uur per dag een geluid te horen kregen en nog een laatste kamer waar continue een toon werd afgespeeld.

Celosia

Het resultaat was interessant; net als bij arbeiders in een fabriek zijn planten actiever en groeien ze beter wanneer ze zo nu en dan muziek te horen krijgen in plaats van helemaal geen muziek. Echter zijn de resultaten van de planten die continue aan de toon zijn blootgesteld nog slechter dan die van de kamer zonder geluid.

Adianthum, spathiphyllum, Tillandsia

Blijkbaar hebben planten dus ook rust nodig zo nu en dan en houden niet van de hele dag herrie om zich heen.

Pauwenplant

Dorothy testte ook hoe planten reageerden op verschillende muziekstijlen. Hieruit bleek dat planten die rock over zich heen krijgen erg grillig en traag groeiden. Rustgevende, harmonieuze  muziek leverde juist volle plant op die sneller groeide dan normaal. Jazz muziek bleek een favoriet van de meeste planten, bij het horen van deze muziek was de groei sneller, werden de planten mooier en waren ze ook nog eens gezonder.

Philodendron

Op zoek naar fijne deuntjes voor je groene pets? Op Spotify vind je onder ’music for plants’ verschillende afspeellijsten die ervoor zouden zorgen dat planten (nog) beter zouden groeien. Door corona zijn deze lijsten een stuk populairder geworden omdat veel mensen door de pandemie hun liefde voor planten (her)ontdekt hebben.

Spathiphyllum

Volgens Spotify is hun afspeellijst Music for Plants 1400 procent in populariteit gestegen. De lijst bevat bijna zes uur aan nummers "met zachte trillingen voor groene bladeren, groene vingers en groene oren".

Wonderstruik

Het succes bracht de streamingsdienst ertoe Amerikaanse ’plant-influencers' PlantKween (naam Christopher Griffin) en Darryl Cheng over te halen om gespecialiseerde afspeellijsten te maken die het welzijn van je planten zouden verbeteren.

Bron: PlantSome, foto's (c) Mooi wat planten doen

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in