• Lifestyle

Oranje: Zie die Leeuwinnen!

Oranje: Zie die Leeuwinnen!

Ook als je geen fanatiek voetbalfan bent, is er reden om vanavond te kijken naar de finale van het WK vrouwenvoetbal waarin Nederland het opneemt tegen de Verenigde Staten. En wel hierom.

Sarina Wiegman

Oranje: Zie die Leeuwinnen!

'Niks is onmogelijk.' Dat was het antwoord van coach Sarina Wiegman op de vraag van Jeroen Stekelenburg hoe ze de kansen inschatte voor Nederland in de finale, tegen Amerika. Normaal gesproken de grootste kanshebber voor het wereldkampioenschap, maar ditmaal geldt echt: 'Niks is onmogelijk.' Al die meisjes die tegenwoordig lekker achter een bal aanhollen, krijgen dat mee van dit WK: niks is onmogelijk.

Iedereen hoort erbij

Oranje: Zie die Leeuwinnen!

Het vrouwenteam is 'inclusive', alles en iedereen mag er zijn. Rolmodellen op trots op te zijn. Meisjes kunnen sterk zijn, hard lopen, prachtig overspelen. Ze kunnen tactisch denken, ze kunnen incasseren. Meisjes kunnen winnen en het tot de finale van het Wereldkampioenschap Vrouwenvoetbal schoppen. En meisjes mogen trots zijn op hun prestaties en dat ook uitschreeuwen.

De lat ligt hoog

Oranje: Zie die Leeuwinnen!

Het team zit vol internationals. Vivianne Miedema, Dominique Bloodworth en Sari van Veenendaal spelen voor Arsenal, Stephanie van der Gragt voor Barcelona, net als Lieke Martens die in 2017 door de FIFA verkozen tot beste voetbalster van de wereld. The sky is the limit. Of om Sarina nog maar eens aan te halen: 'Niks is onmogelijk.'

Oranje is voor Oranje

Oranje: Zie die Leeuwinnen!

De koning komt naar Lyon. En als Zijne Majesteit een beetje hart voor de zaak heeft – het schooljaar loopt ten einde, de oudste A'tjes hebben hun punten al binnen en het jongste A'tje is alleen nog druk met de musical – neemt hij zijn dochters mee. Ze zitten weliswaar zelf op hockey, maar dit staaltje Girl Power is hen gegund. En met het regeringsvliegtuig zijn ze zó thuis.

Oranje Legioen

Oranje: Zie die Leeuwinnen!

Soms wordt er nuffig over gedaan, maar de FIFA is altijd dolgelukkig met 'die gekke Hollanders' die goed zijn in een feestje bouwen. Geen vernielingen, geen agressie. Wel luidkeels zingen en heen en weer dansen in het oranje, desgewenst op de Snollebollekes. En we beloven dat dit de eerste en de laatste keer is dat je dat woord in Nouveau leest. 

Oranje: Zie die Leeuwinnen!

Maar toch: kijk al die vaders, moeders, dochters en zonen, zussen, broers, vrienden en vriendinnen eens genieten, puur omdat het kan. Mooie fans, met hart voor de sport. Niks is onmogelijk.  

Zie die Leeuw-winnen!

Iedereen die het een beetje volgt voelt de opwinding. En hoewel er een paar meezinghits zijn, pakt die van Claudia de Breij het gevoel het best. Het gevoel van nooit serieus worden genomen, gewoon doorgaan met wat je leuk vindt en waar je goed in bent en dan zó ver komen. Zie die Leeuwinnen en kijk met ingehouden adem toe.

Het lied is ook het lijflied van Team Oranje, dat het na afloop al vele malen heeft kunnen zingen. Kijk ze gaan. Hopelijk vanavond weer: 17:00 uur, NPO1. Niks is onmogelijk.

Foto's © ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in