Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Onderzoekers ontwikkelen speciale beha die borstkanker opspoort

Wauw!

borstkanker

Borstkankerpatiënten moeten regelmatig naar het ziekenhuis om te checken hoe het ervoor staat met de ziekte. Daar komt binnenkort verandering in, want Britse wetenschappers hopen voor borstkankerpatiënten verandering te brengen aan de vele bezoekjes naar het ziekenhuis. Dit doen ze door een speciale beha te ontwikkelen die de eventuele groei van een tumor kan monitoren. Hierdoor hoeven vrouwen niet meer regelmatig naar het ziekenhuis, maar kan de groei ook vanuit huis worden gevolgd.

Nieuwe ontwikkeling

In de beha zit een elektronisch apparaatje dat de borst regelmatig scant. Hierdoor wordt de hoeveelheid vloeistof in en om de cellen in de borst gemeten. Door regelmatig te scannen, kan een verandering waargenomen worden. Zelfs als het gaat om een verschil van maar twee millimeter. Deze nieuwe beha zou dus vanuit je eigen huis kunnen monitoren of er een tumor groeit en hoe deze zich ontwikkeld.

Het apparaatje is nog niet getest, dus het kan nog wel eventjes duren tot hij verkrijgbaar is. Hoe het er precies uit komt te zien is ook nog onduidelijk. De onderzoekers stellen namelijk dat dit apparaatje op twee manieren gebruikt kan worden: geïntegreerd in een nieuwe soort beha of als een los apparaatje dat je in een andere beha kunt steken.

Groei van borstkanker

Ondanks dat het apparaatje nog niet is ontwikkeld, zijn ze hoopvol over de technologie erachter: "De technologie zal veranderingen in het borstweefsel meten en de kans op overleving verbeteren", geeft dokter Yang Wei aan tegen The Guardian. Volgens Wei kan borstkanker snel groeien: "Soms gaat het om een millimeter in zes maanden, andere keren om twee millimeter in zes weken." De onderzoekers hopen met deze nieuwe beha aan te tonen dat onderzoek ook vanuit huis gedaan kan worden, en dat een patiënt niet naar het ziekenhuis hoeft. Zo blijft er ook weer tijd over voor andere zorg én kan de patiënt vanuit het comfort van eigen huis worden gemonitord.

Borstkanker in Nederland

In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen. Volgens het KWF waren er in 2023 ongeveer 18.000 diagnoses gesteld. Gelukkig is de kans op overleving de afgelopen zestig jaar flink verbeterd. Zo was in 1955 de kans op overleving na vijf jaar 52 procent, tegenwoordig is dat ongeveer 89 procent.

Lifestyle
  • Dingen voor Vrouwen, Flair
  • Adobe Stock