Dit is culinair erfgoed, toch?
Is er iets zo verrukkelijk als een kroket? Hartig en romig van binnen, krokant van buiten, uit de muur of uit de airfryer, het is onbetwist officieus Nederlands culinair erfgoed. Inclusief je mond branden aan gloeiend hete ragout en toch nóg een hapje nemen. Oók heel Hollands: hoewel ie prima smaakt op verantwoord volkorenbrood, is de échte kroketbeleving toch die op een wit, tikje tetsig kadetje met roomboter en mosterd.
Van croquette tot kroket
De kroket is overigens geen Nederlandse, maar een Franse uitvinding, die als croquette in de 17de eeuw het levenslicht zag. Elders is ie onderdeel van een maaltijd, Nederland is het enige land dat de kroket beschouwt als een lekkernij die altijd kan, ook tussendoor. En we zijn óók massaal dol op het kleinere broertje, de bitterbal, iets wat men in andere landen even begrijpt: 'What do you mean, bitter balls?'
Koninklijke kroketten
Kroketten zijn geliefd in alle lagen van de bevolking. Zo zijn de Oranjes erg van het gezonde eten, maar zowel koning Willem-Alexander als koningin Máxima zijn dol op kroketjes. Die op Huis ten Bosch worden betrokken van Haagse slager Dungelmann.
Krokettenboek
Culinair schrijver en recensent Johannes van Dam een enorme fan van de kroket, hij leverde er zelfs een heel boek over af. Zijn geboortedag (9 oktober) is daarom uitgeroepen tot Nationale Krokettendag. Doe er je voordeel mee, op een broodje, met een likje mosterd erbij. Lekkerrr!
Foto (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in